Οικονομία

Ενεργειακός γρίφος: Οι τιμές σε αέριο και ρεύμα έπεσαν, η κρίση όμως παραμένει

Ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το τελευταίο διάστημα η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά, αφήνοντας πίσω της το εφιαλτικό ασανσέρ των τιμών που εκτόξευσε σχεδόν στα 700 ευρώ τη μεγαβατώρα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι τον Αύγουστο!

Πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν καθοριστικά τους λογαριασμούς ρεύματος, έχουν προσγειωθεί στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 106 ευρώ τον Ιούλιο του 2022), παραμένουν όμως υψηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα, που ήταν μεταξύ 15 έως 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι νέες τιμές έχουν εξομαλύνει και την τιμή της κιλοβατώρας, η οποία για τον Ιούλιο στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 14 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, ενώ υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που η τιμή (μαζί με την έκπτωση συνέπειας) είναι κάτω από τα 10 λεπτά, χαμηλότερα ακόμη και από τα προ κρίσης επίπεδα.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού καταγράφεται άνοδος της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και τουρισμού, κάτι που έχει επίπτωση στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έφτασε τα 103,39 ευρώ η μεγαβατώρα και ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα, όπου η μέση τιμή έκλεισε στα 91,49 ευρώ, αποτελώντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Η ισορροπία διατηρείται και στην αγορά καυσίμων, με την τιμή της αμόλυβδης την περασμένη εβδομάδα (4 Ιουλίου) να διαμορφώνεται στα πρατήρια λίγο πάνω από το 1,8 ευρώ το λίτρο από 2,392 ευρώ πέρυσι (-22%) και το ντίζελ κίνησης στο 1,5 ευρώ από 2,076 ευρώ τον Ιούλιο του 2022 (-24%), αφήνοντας ανεπηρέαστη την αγορά από τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια τον Ιούλιο.


energeia

Η πτώση αυτή αποδίδεται στην αισθητή υποχώρηση της τιμής του brend, που από τα 113,50 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο του 2022 έκανε βουτιά φέτος στα 75,80 δολάρια. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι δεν θα ξεφύγουμε εύκολα από την περιοχή των 75 έως 80 δολαρίων, δίνοντας σινιάλο για ένα ήρεμο καλοκαίρι με διψήφια αύξηση στην κατανάλωση έπειτα από μια περίοδο υποτονικής ζήτησης, σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες εξαιτίας πολιτικών και κλιματολογικών παραγόντων.

Την εικόνα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και επικεφαλής της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης, μπορεί να ανατρέψουν μέχρι τον Σεπτέμβριο μόνο απρόσμενες γεωπολιτικές εξελίξεις, μια παράταση στη διάρκεια μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αλλά και πιο αυστηροί κανόνες και μεγαλύτεροι έλεγχοι του πλαισίου των κυρώσεων της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, η οποία εξάγει ανενόχλητη αργό και πετρελαϊκά προϊόντα στην Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών (Ινδία, Τουρκία κ.ά.).

Με μια πρώτη ματιά, η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης που εκτοξεύτηκε στα ύψη όλο το 2022.

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Μπορεί όμως να ισχυριστεί με ασφάλεια ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει; Η απάντηση είναι αρνητική και σε αυτό συνηγορούν μια σειρά από παράγοντες που θα καθορίσουν τις τιμές των καυσίμων τους επόμενους μήνες και θα δείξουν τι διδαχτήκαμε από το πολύμηνο σφυροκόπημα των τιμών της σκληρής ενεργειακής κρίσης.

Δημοφιλέστερα

To Top