Αρχικώς, ο θάνατος είχε αποδοθεί σε αυτοκτονία, κάτι που δεν δέχθηκε ποτέ η οικογένεια του στρατιώτη, επιμένοντας ότι η αστυνομία μαζί με ιατροδικαστές και αξιωματικούς του στρατού, συγκάλυπταν την δολοφονία γιατί σε αυτή εμπλέκονταν άτομα που είχαν σχέσεις με αστυνομικούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Όλες οι έρευνες που έγιναν κατέληγαν πάντα στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα η οικογένεια του Θανάση Νικολάου να προσφύγει στο ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή έρευνα. Ακολούθησαν νέες έρευνες και εκταφή του σορού και διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε στραγγαλισμό. Οι δράστες μετά τον φόνο μετέφεραν το πτώμα στην περιοχή Άλασσας και το πέταξαν κάτω από γέφυρα, για να φανεί ως αυτοκτονία.
Μετά την καταδίκη από το ΕΔΑΔ διορίστηκαν δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές οι οποίοι στο πόρισμα τους διατύπωναν υποψίες για τους φυσικούς αυτουργούς αλλά κατονόμαζαν ως υπεύθυνους για τη συγκάλυψη τρεις αστυνομικούς και έναν ιατροδικαστή ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής.
Ο Γενικός Εισαγγελέας αντί να ασκήσει διώξεις στη βάση του πορίσματος, διέταξε νέα έρευνα από την αστυνομία, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε πως δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Η οικογένεια του Θανάση Νικολάου έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ιδιωτικές ποινικές διώξεις, χωρίς τη νομική υποστήριξη του κράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, πριν λίγες ημέρες, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να παρέμβει στον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα παραχωρήσει κατά χάρη οικονομική βοήθεια στην οικογένεια για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.
Η μητέρα του Θανάση Νικολάου, υποστηρίζει πως ο γιος της δολοφονήθηκε γιατί είχε διαπιστώσει διακίνηση ναρκωτικών στο στρατόπεδο που υπηρετούσε, με εμπλεκόμενους στρατιώτες που ήταν συγγενείς αξιωματικών.