Η γλώσσα του σώματος και η ατμόσφαιρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα στο ΝΑΤΟ άφηνε λίγα πράγματα στη φαντασία των παρατηρητών. Ήταν εξ αρχής σαφές ότι οι δύο ηγέτες κινούνται σε μια ρότα εξομάλυνσης σχέσεων, μετά και τις εκλογικές τους νίκες το προηγούμενο διάστημα, αυτό, όμως, έμενε να διαπιστωθεί και εν τοις πράγμασι.
«Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης» ανέφερε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε έτερο σημείο της συνέντευξης Τύπου εμφανίστηκε να αποτιμά τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν ως ειλικρινείς και, σε κάθε περίπτωση, να βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο» μετά την τουρκική στροφή προς τη Δύση.
Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, πρέπει να αξιολογηθεί και η δήλωση Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα F-16 κατά της Ελλάδας και ούτε σκοπεύει να το πράξει.
Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, πάντως, παράγει απτά αποτελέσματα στο πεδίο, πέραν της ανακοίνωσης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και έχει να γίνει από το 2016, όταν ακόμα πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο στενοί τους συνεργάτες, υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα έχουν την επιστασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς επανακάμπτει ο πολιτικός διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου θα τίθενται τα «βαριά» θέματα που αφορούν τη βασική μας διμερή διαφορά με τη γείτονα, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν θα αναλωθεί μόνο στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών που γίνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ θέμα του Ανώτατου Συμβουλίου αναμένεται να αποτελέσει και η αναβάθμιση της ίδιας της φύσης των διερευνητικών.
Με άλλα λόγια, οι δύο «έμπιστοι» των προέδρων τους, αναμένονται να έχουν μια συνολική εικόνα της κατάστασης και να είναι σε άμεση επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και την τουρκική προεδρία για όσα ζητήματα ανακύπτουν, ως άμεσος δίαυλος επικοινωνίας.
Όπως είναι φυσικό, εξομάλυνση θα υπάρξει και σε στρατιωτικό επίπεδο, με την επαναδρομολόγηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αυτό που δεν εμπεριέχεται σε κανένα ανακοινωθέν είναι η γενικότερη διάθεση για ένα «μορατόριουμ» σε Αιγαίο και εναέριο χώρο -κάτι που έχει ξεκινήσει στην πραγματικότητα εδώ και μήνες και με ορόσημο τους σεισμούς στη γείτονα που έδωσαν μια νέα ευκαιρία αποκλιμάκωσης.
Παράλληλα, άμεσα θα «τρέξουν» τα κεφάλαια της θετικής ατζέντας που χειρίζεται από μέρους της Ελλάδας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει μια συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, για να μπουν τα πράγματα ξανά σε μια σειρά.
«Είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε -και σχετικά γρήγορα- να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα, ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου πλέον οι επαφές με τον κ. Ερντογάν αναμένεται να είναι πυκνότερες, ευκαιρίας δοθείσης και αν δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια μεταστροφή από μέρους του Τούρκου προέδρου.