Μετά το εύρημα αυτό, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) έκανε γνωστό με αναφορά που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν και εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του.
Το Σουδάν, ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής, το Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή, παραμένει βυθισμένο στο χάος από τη 15η Απριλίου, όταν οι δυο στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 έστρεψαν τα όπλα τους ο ένας εναντίον του άλλου.
Έκτοτε, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.300 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, κι έχουν ξεριζώσει 3 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Η Αίγυπτος, ο βόρειος γείτονας με επιρροή, έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες, πάνω από 255.000, ακολουθούμενη από το Τσαντ (240.000) και το Νότιο Σουδάν (160.000).
Η διεθνής κοινότητα, που δεσμεύτηκε να διαθέσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε σύνοδο τον Ιούνιο, «πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της» και «να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
«Διακίνηση όπλων»
«Σε μια εβδομάδα μέσα, υποδεχτήκαμε πάνω από 150.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», που έφυγαν για να σωθούν από το Νταρφούρ, όπου διαπράττονται οι χειρότερες ωμότητες, υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του Τσαντ, ο στρατηγός Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό.
Χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 87 άνθρωποι, που προφανώς δολοφονήθηκαν από τις ΔΤΥ και συμμάχους τους, βρέθηκαν θαμμένοι σε ομαδικό τάφο στο Νταρφούρ, όπου ήδη τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς ο πόλεμος έχει πάρει πλέον εθνικές και φυλετικές διαστάσεις.
Κάνοντας λόγο για «ανάφλεξη των τιμών» και «ελλείψεις» σε παραμεθόριες περιοχές, ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά προειδοποίησε ταυτόχρονα εναντίον της εκθετικής αύξησης της «διακίνησης όπλων μέσω των πορωδών συνόρων».
Οι επτά χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο στο Κάιρο, μαζί με στελέχη της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, τόνισαν πως θα κάνουν το παν προκειμένου το Σουδάν να μη μετατραπεί σε «ελντοράντο για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους.
Ταυτόχρονα, στο πεδίο, εκατομμύρια κάτοικοι της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ συνέχιζαν να ζουν στον ρυθμό των βομβαρδισμών και των μαχών: πολλοί ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διεξάγονταν ανταλλαγές πυρών με βαριά όπλα σε διάφορες συνοικίες.