Οικονομία

Ρύθμιση οφειλών: Σχέδιο για ριζική αλλαγή στην πάγιες 24-48 δόσεις προς την Εφορία

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για την επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και το ενδιαφέρον παραμένει… υποτονικό, ίσως λόγω και των πολλών εμποδίων που προβλέπουν οι διαδικασίες.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση στην προθεσμία που λήγει στις 31 Ιουλίου, τόσο για την επανένταξη στις 120 δόσεις όσο και για την υποβολή αιτήσεων στην ρύθμιση των χρεών με έως 72 δόσεις. Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται είναι η βελτίωση των όρων της λεγόμενης πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία με 24 – 48 δόσεις, ούτως ώστε να μπορούν να ενταχτούν περισσότεροι και με ευνοϊκότερους όρους. Ορισμένες πληροφορείς μάλιστα μιλούν ακόμα και για… «ριζικό λίφτινγκ» της πάγια ρύθμισης με δόσεις που μπορεί να φθάνουν τις 72 ή ακόμα και τις 120 αλλά με τον οφειλέτη να αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις!

Το θέμα για την ώρα είναι η απροθυμία των φορολογούμενων για ένταξη στα παλιά σχήματα των ρυθμίσεων χρεών. Λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μόλις 38.400 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διακανονισμού τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000!

Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • – Στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 27.900 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
  • – Χαμηλή είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 10.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ποσό να φθάνει τα 206 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται υπό την απειλή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων. Έξαλλου, ετοιμάζονται λίστες που θα δοθούν 4 Αυγούστου στη δημοσιότητα και θα περιλαμβάνονται φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας τους.

Ποιο είναι το μέλλον των ρυθμίσεων; Ένα λίφτινγκ που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην λεγόμενη πάγια ρύθμιση οφειλών προ της εφορία με 24-48 δόσεις

Ειδικότερα, θα εξετάσουν και θα βελτιωθούν τόσο οι όροι (δόσεις και επιτόκιο) οσο και οι προϋποθέσεις.

Σήμερα ισχύουν τα εξής:

  • – Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας έως την ημερομηνία της αίτησης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα).
  • – Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές του αιτούντος οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση της παρούσας πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (με άλλη ρύθμιση ή αναστολή πληρωμής).
  • – Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ πρέπει να προσκομίζονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή(ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, λογιστές φοροτεχνικοί και κατέχοντες άδεια ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος). Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πέραν της τήρησης των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο προϋποθέσεων απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών που ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του διακανονισμού. Η βιωσιμότητα τεκμαίρεται από τα στοιχεία που δηλώνονται στην υπεύθυνη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο περιορισμός του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης. Ο δε αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσοστού μηνιαίας δόσης.

Δημοφιλέστερα

To Top