Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν κάνουμε καμία υποχώρηση από όσα απονέμει το Διεθνές Δίκαιο στη χώρα μας

Με στρατηγική απόλυτης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Ούτε κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε κατάσταση – πραγματική ή νομική – που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην Βουλή απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Αλέξανδρου Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας) και Ιωάννη Κόντη (Σπαρτιάτες) για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «επισημαίνω ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση από όσα απονέμει το Διεθνές Δίκαιο στη χώρα μας».

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη περι ενδεχόμενων υποχωρήσεων από τις αρχικές διαπραγματευτικές θέσεις δεν αφορούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

«Τα ζητήματα της δήλωσης του πρωθυπουργού για υποχωρήσεις δεν αφορούν θέματα κυριαρχίας. Εκείνο που ανέφερε είναι ότι σε μια συζήτηση που θα ανοίξει με την γείτονα – και η οποία προφανώς δεν αφορά την εθνική μας κυριαρχία – υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αποκλίσεις από την αρχική μας θέση. Οι αποκλίσεις δεν μπορούν να είναι επιζήμιες για την εθνική μας κυριαρχία ούτε να αφορούν την εθνική μας κυριαρχία.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» είπε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει ότι «η συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό αφορούσε τις συζητήσεις που θα γίνουν με την Τουρκία για την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές ότι η όποια απομείωση, υποχώρηση – η σχετικότητα των επιχειρημάτων – έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές θέσεις της συζήτησης. Όταν ξεκινούμε μια συζήτηση έχουμε κάποιες αρχικές θέσεις. Από αυτές τις αρχικές θέσεις μπορεί να υπάρξει υποχώρηση η οποία δεν υπονομεύει τον στόχο της απόλυτης προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Γεραπετρίτης σε άλλο σημείο είπε πως «η συζήτηση που έγινε στο Βίλνιους ήταν συζήτηση που είχε σκοπό την επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα ελληνοτουρκικά θέματα. Έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Συζήτηση που κατατείνει να δημιουργήσει καθεστώς εμπιστοσύνης και καλού κλίματος που θα οδηγήσει σε καλή γειτονία. Βεβαίως ο οδικός χάρτης που αφορά των πολιτικό διάλογο των υπουργών , τα ΜΟΕ και την θετική ατζέντα οικοδόμησης περαιτέρω σχέσεων οικονομικών και εμπορικών θα εξαρτηθεί και από τη στάση της γείτονας. Επιθετική ή μισαλλόδοξη στάση είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά».

Πέραν αυτών ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην προοπτική της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία λέγοντας μεταξύ άλλων πως «για τα οπλικά συστήματα που αποδίδονται ή θα αποδοθούν στην Τουρκία είναι πρώιμη η συζήτηση καθώς πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Εμείς δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την προμήθεια. Μπορούμε να ορίσουμε την χρήση να μην είναι επιβλαβής για άλλη χώρα. Μπορούμε να το πετύχουμε και χάρη στην ελληνική διπλωματία γιατί έχουμε σημαντικά ερείσματα και εντός του αμερικανικού κογκρέσου. Ρητά και υπο σαφέστατη αιρεσιμότητα μπορούμε να πετύχουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εις βάρος μας».

Δημοφιλέστερα

To Top