Πολιτική

Κυβέρνηση: Παραμένει σε «κόκκινο συναγερμό» για τις φωτιές – Η «δύσκολη άσκηση» στο μέτωπο της Ρόδου

Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να περνά την πόρτα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αυτές τις μέρες έχει γίνει…εξαιρετικά οικεία στους ανθρώπους του υπουργείου. Με τις πυρκαγιές ανά τη χώρα να μαίνονται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας και να κλιμακώνονται με τον πύρινο όλεθρο στη Ρόδο που οδήγησε την κυβέρνηση να επιχειρήσει τη μεγαλύτερη ως τώρα οργανωμένη εκκένωση περιοχής, ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατρέπει το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής σε… δεύτερο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την Κυριακή πέρασε πολλές ώρες στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, καθώς πήγε περίπου στις 10:00, έφυγε το μεσημέρι για λίγο και επέστρεψε νωρίς το απόγευμα παραμένοντας για ώρες στην αίθουσα επιχειρήσεων και σε άμεση συνεργασία με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήλπιζε η αρχή της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης του να ήταν κάπως πιο ευθύγραμμη, και αυτή όμως χαρακτηρίζεται από τη διαχείριση κρίσεων. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι οποίες αποκτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά λόγω και της κλιματικής κρίσης, δοκιμάζουν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκε προ μιας νέας πρόκλησης: να εκκενώσει μια περιοχή γεμάτη από τουρίστες, να τους στεγάσει, αλλά και να οργανώσει την αναχώρησή τους από την περιοχή της Ρόδου, ανάλογα και με τις προγραμματισμένες πτήσεις του καθενός.

Οι πυρκαγιές της περιόδου δεν εξέπληξαν την κυβέρνηση, εξ ου και, όπως λένε πηγές με άμεση γνώση των συσκέψεων στην Πολιτική Προστασία, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ψύχραιμος και εκτιμά ότι οι επιχειρησιακοί παράγοντες κάνουν τη δουλειά τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο δέχθηκε περίπου 340 κλήσεις, ενώ και για σήμερα ο συναγερμός για την Αττική, τη Ρόδο και άλλες περιοχές παραμένει στο «κόκκινο».

Κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα

Το νέο στοιχείο στην εξίσωση, όμως, ήταν η διαχείριση της πυρκαγιάς στο «νησί των ιπποτών». Ως τώρα, το σχέδιο των οργανωμένων εκκενώσεων είχε δοκιμαστεί κατά βάση σε περιοχές με χερσαίες οδούς διαφυγής και κυρίως με γηγενείς πληθυσμούς. Η Ρόδος, όμως, είναι νησί και αυτή την περίοδο ο πληθυσμός της είναι σημαντικά μεγαλύτερος, λόγω της αθρόας προσέλευσης τουριστών.

Η διαχείριση αυτής της πυρκαγιάς, συνεπώς, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση για τον κρατικό μηχανισμό, εξ ου και απαιτήθηκε να πάει κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, τον υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Το κλιμάκιο παραμένει και σήμερα στο νησί, ενώ από την πρώτη στιγμή κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει επικοινωνιακή διαχείριση στα social media, με οδηγίες τόσο προς τουρίστες όσο και προς ντόπιους. Παράλληλα, κινητοποιήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών που έστησε help desk στο νησί, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και από το υπουργείο Τουρισμού.

Η κυβέρνηση παραμένει και σήμερα σε «κόκκινο συναγερμό», με τον κ. Μητσοτάκη το πρωί να υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, ενώ το πρόγραμμά του στη συνέχεια της μέρας θα διαμορφωθεί ανάλογα και με την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα. Είναι ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει και στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, πλην όμως πρώτιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να τιθασευτεί το κύμα των πυρκαγιών που δοκιμάζει και τις αντοχές του μηχανισμού, ο οποίος πρέπει να πάρει και μια…ανάσα ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας.

Δημοφιλέστερα

To Top