«Είναι λυπηρό που η σημερινή έγκριση δόθηκε με τόσο ισχνή πλειοψηφία», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, στην ανακοίνωσή της, με την οποία επαναλαμβάνει την προτροπή της Ουάσινγκτον προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδιώξει «ευρύτερη συναίνεση» στο θέμα αυτό. «Ως φίλος του Ισραήλ, εδώ και πολλά χρόνια, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε, δημοσίως και σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι οι μεγάλες αλλαγές σε μια δημοκρατία, προκειμένου να έχουν διάρκεια, πρέπει να συγκεντρώνουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ «εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειες του προέδρου του Ισραήλ (σ.σ. του Ισαάκ Χέρτσογκ) και άλλων Ισραηλινών ηγετών» με στόχο την εξεύρεση ενός πεδίου συνεννόησης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία δεν κατονομάζεται ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. Ο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Χέρτσογκ στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα.
Η μεταρρύθμιση, την οποία προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, έχει ως στόχο να αυξήσει τις αρμοδιότητες της αιρετής εξουσίας έναντι εκείνων της δικαστικής. Η κυβέρνηση την θεωρεί αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη εξισορρόπηση των εξουσιών, όμως οι αντίπαλοί της θεωρούν ότι απειλεί τη δημοκρατία.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή στον ιστότοπο Axios ότι η μεταρρύθμιση αυτή συνιστά «πηγή διχασμού».
Η τροπολογία με την οποία περιορίζεται η δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ να ακυρώνει ορισμένες αποφάσεις της κυβέρνησης εφόσον τις θεωρεί «παράλογες», πέρασε από την Κνεσέτ με 64 ψήφους υπέρ και καμία κατά, αφού οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με ορισμένους από αυτούς να φωνάζουν «Ντροπή!».
Οι διαδηλώσεις εναντίον της τροπολογίας είχαν ξεκινήσει από νωρίς, με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν σέρνοντας τους συγκεντρωμένους οι οποίοι είχαν αλυσοδεθεί σε κολόνες και απέκλεισαν τον δρόμο έξω από το κοινοβούλιο.
Αργά το απόγευμα, διαδηλώσεις ήταν σε εξέλιξη σε πόλεις όλης της χώρας.