Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε την Τετάρτη τον Ιλιά Σατσκόφ, ιδρυτή της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Group-IB, σε κάθειρξη 14 ετών για «εσχάτη προδοσία», σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία.
Ο Σατσκόφ θα κρατείται σε αποικία κρατουμένων, ανακοίνωσε ο δικαστής.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή 18 ετών κατά την διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών δίκης, ενώ οι δικηγόροι του Ιλιά Σατσκόφ είχαν ζητήσει την αθώωσή του.
Στην δικαστική αίθουσα, ο Σατσκόφ καθόταν στο εδώλιο χαμογελαστός, ντυμένος με τζιν και μαύρο μπλουζάκι. Παρούσες στην αίθουσα η μητέρα του και η σύντροφός του, καθώς και πολλοί υποστηρικτές του.
«Είναι μια δύσκολη στιγμή για όλους εμάς και μία μαύρη ημέρα για την αγορά της κυβερνοασφάλειας», δήλωσε ο Βαλέρι Μπαουλίν, γενικός διευθυντής της F.A.C.C.T, εταιρείας κυβερνοασφάλειας.
Ο 37χρονος Σατσκόφ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο 2021. Ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί για την υπόθεση, καθώς οι έρευνες περί εσχάτης προδοσίας διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, οι κατηγορίες δεν συνδέονται με την εταιρεία Group-IB, που ιδρύθηκε το 2003 και έγινε μία από τις γνωστότερες στον τομέα της πρόληψης των κυβερνοεπιθέσεων, συνεργαζόμενη με πολλές δυτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2021, ο Ιλιά Σατσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν είναι «ούτε προδότης, ούτε κατάσκοπος», αλλά ένας «ρώσος μηχανικός» που έχει αποδείξει «αμέτρητες φορές» την «πίστη» του προς τον πατρίδα του.
Τον Φεβρουάριο 2019, είχε παρασημοφορηθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το καινοτόμο έργο του στον τομέα της ανίχνευσης και της πρόληψης των κυβερνοαπειλών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Οι έρευνες για εσχάτη προδοσία έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια στην Ρωσία, παράλληλα με την επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Δύση και συνήθως χρησιμοποιούνται για την δίωξη επιστημόνων και πανεπιστημιακών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ