Οι καταστροφικές πυρκαγιές που δοκιμάζουν εδώ και περίπου δέκα ημέρες τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, αλλά και την υπομονή των Ελλήνων πολιτών, «έκαψαν» τον μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να ξεκινήσει τις θερινές του διακοπές την παραμονή που τα πύρινα μέτωπα κύκλωναν, μεταξύ άλλων, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αγχιάλου στη Μαγνησία.
Η τύχη του κ. Μηταράκη κρίθηκε μόλις στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η βασιμότητα δημοσιεύματος της «Καθημερινής» το οποίο ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εθεάθη να κάνει διακοπές με σκάφος στην Πάτμο. Η απόφαση για την αποπομπή ελήφθη άμεσα και απλώς χρειάστηκε λίγη ώρα για να λάβει τον μανδύα της παραίτησης «για προσωπικούς λόγους» και να ανακοινωθεί η αντικατάστασή του.
Ενδεικτικό της σπουδής ήταν ότι ορίστηκε για τις 19.00 η ορκωμοσία του διαδόχου του κ. Μηταράκη που ήταν ο έως εκείνη την ώρα αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, θα παρέδιδε άμεσα το δικό του χαρτοφυλάκιο στον βουλευτή Κυκλάδων και παλαιότερα υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Οι δικαιολογίες του αποπεμφθέντος υπουργού ότι έφυγε για τριήμερες διακοπές με τη σύζυγο και το παιδί του επειδή δεν θα μπορούσε να απουσιάσει τον Αύγουστο, όπως και ότι είχε ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο για την απουσία του, δεν έπεισαν την κυβερνητική ηγεσία. Η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε με την ακαριαία αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να στείλει ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα παραβίασης των πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθούνται σε μέρες και ώρες που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
«Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού και ένας υπουργός που έχει αρμοδιότητες σχετικές με την ασφάλεια των πολιτών να είναι εκτός Αθηνών και να συνεχίζει αμέριμνος τις διακοπές του», σχολίαζαν αρμόδιες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην περίπτωση του κ. Μηταράκη, προσμετρήθηκαν και προηγούμενες αστοχίες που κατεγράφησαν κατά τη βραχεία θητεία του βουλευτή Χίου στον συγκεκριμένο θώκο.
Ανάμεσα σε αυτές, όπως εξηγούσαν, ήταν και οι προ εβδομάδων δηλώσεις του στους δημοσιογράφους περί κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως και οι βεβαισμένες εξαγγελίες περί δημιουργίας έφιππου τμήματος στην ΕΛ.ΑΣ. που έγιναν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχαν ως αποτέλεσμα την αποδοκιμασία του Μεγάρου Μαξίμου στο πρόσωπο του υπουργού Προστασίας. Μια αποδοκιμασία που είχε, όπως λέγεται, «χαρακτήρα “κίτρινης κάρτας”, η οποία ήταν μοιραίο ότι θα ακολουθούνταν από “κόκκινη” στο αμέσως επόμενο υπουργικό παραστράτημα που, εν προκειμένω, ήταν και αρκετά βαρύ».