Ενώ ο δείκτης Οικονομικού κλίματος υποχωρεί σταθερά από τον περασμένο Ιανουάριο πανευρωπαϊκά, στην Ελλάδα παρατηρείται συνεχώς ανάκαμψη από τον μήνα Απρίλιο και κάθε μήνα μετά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, μετά τον Ιανουάριο του 2022!
Παρά την εντεινόμενη διεθνή αβεβαιότητα μάλιστα, τους τελευταίους μήνες ειδικά τα νοικοκυριά -αλλά και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ- βλέπουν σταθερή βελτίωση, τόσο των προοπτικών της χώρας γενικά, όσο και άμεσα στο νοικοκυριό τους.
Η γενική εικόνα στην Ευρώπη δείχνει επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στις 93,6 μονάδες και στις 94,5 μονάδες αντίστοιχα, από 94,1 και 95,3 τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ελλάδα όμως ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύεται εκ νέου και διαμορφώνεται στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, σε υψηλό 16 πλέον μηνών. Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς στη Βιομηχανία σημειώνεται μικρή κάμψη, ενώ στις Κατασκευές οι προσδοκίες παραμένουν αμετάβλητες.
Η βελτίωση του κλίματος τροφοδοτείται εκ νέου ισχυρά από την περαιτέρω ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που σημειώνει νέο υψηλότερο επίπεδο διετίας. Συνολικά άλλωστε ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι, κινούμενος μάλιστα σε αντίθετη πορεία με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι οποίοι υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας φαίνεται να έχει περιορίσει τις αβεβαιότητες και το πολιτικό ρίσκο και αποτιμάται θετικά, καθώς οδηγεί σε σταθερότητα και ορατότητα για τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που σε έναν βαθμό έχει ήδη φανεί και από την πορεία στο κόστος δανεισμού της χώρας».
Επιπλέον, η θερινή περίοδος και η πορεία του τουρισμού ευνοεί αισιόδοξες αποτιμήσεις σε διάφορους κλάδους που αμέσως ή εμμέσως επηρεάζονται από αυτόν αν και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν καμφθεί και εξακολουθούν να προβληματίζουν.
Ωστόσο παραμένουν σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποκλείονται και είναι κρίσιμο η χώρα να τις αντιμετωπίσει από την ισχυρότερη δυνατή θέση, όπως τονίζεται στην Έρευνα του ΙΟΒΕ. Συνεπώς οι προτεραιότητες που τίθενται από τη νέα κυβέρνηση θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την κατεύθυνση της οικονομίας κατά την τετραετία.
Αναλυτικότερα:
➢ στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν αισθητά.