Διεθνή

Στροφή στην πυρηνική ενέργεια με 10 νέους αντιδραστήρες κάνει η Σουηδία

Τουλάχιστον 10 αντιδραστήρες τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να κατασκευάσει η Σουηδία, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό όσων έχει σήμερα.

Η υπουργός για το κλίμα, Ρομίνα Πουρμοχτάρι, ανακοίνωσε ότι για να επιτύχει η Σουηδία τους κλιματικούς της στόχους πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες δύο δεκαετίες. «Η πυρηνική ενέργεια παίζει αποφασιστικό ρόλο για να πετύχουμε αυτό», επισήμανε η υπουργός.

Ως το 2045 θα κατασκευαστούν τουλάχιστον 10 αντιδραστήρες συμβατικής τεχνολογίας ή αριθμητικά περισσότεροι αρθρωτής τεχνολογίας (small modular reactor).

Θα αρθούν επίσης οι περιορισμοί που επιβάλλουν στη χώρα να έχει μόνο 10 αντιδραστήρες και την κατασκευή νέων στο ίδιο σημείο με τους παλιολυς. Η σχετική συζήτηση θα γίνει στη Βουλή της Σουηδίας το φθινόπωρο.

Αυτή τη στιγμή οι έξι αντιδραστήρες της χώρας που είναι σε λειτουργία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Μετριοπαθείς στη Σουηδία συμφώνησαν, όταν σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, ότι θα κατασκευαστούν περισσότεροι αντιδραστήρες. Συμφώνησαν δε ότι οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια θα καταστούν κερδοφόρες μέσω πιστωτικών εγγυήσεων και αλλαγών στην τιμολόγηση.

Το σχέδιο έχει επικριθεί πάντως από ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος που θεωρούν ότι είναι πολύ ακριβό και ότι έρχεται πολύ αργά για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες.

Εάν οι αντιδραστήρες κατασκευαστούν, εξήγησαν στον Guardian, το κόστος είναι πιθανό να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον Σουηδό φορολογούμενο. Το ζήτημα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις στο παρελθόν, τώρα όμως η αντίδραση ήταν μάλλον χλιαρή.

Σημειώνουν ακόμη ότι πλήττεται και η φήμη της Σουηδίας ως «πράσινου ηγέτη» στη διεθνή σκηνή.

Το σχέδιο Fit for 55 της ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και να γίνουν «κλιματικά ουδέτερα» έως το 2050.

Δημοφιλέστερα

To Top