Διεθνή

Θάνατος στο «άγριο βουνό» Κ2: Μπορούσε να σωθεί ο αχθοφόρος που «περνούσαν από πάνω του» οι ορειβάτες;

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το όρος K2 (γνωστό και ως «άγριο βουνό» λόγω της επικινδυνότητας ανάβασής του) που δείχνουν ορειβάτες να προσπερνούν, περνώντας από πάνω του, έναν πεσμένο αχθοφόρο που τελικά έχασε τη ζωή του, οι Αρχές της επαρχίας Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν στο Πακιστάν διέταξαν να πραγματοποιθεί έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με το Deutsche Welle, μεταξύ των ερωτημάτων που θα διερευνήσουν τα μέλη της ειδικής επιτροπής είναι τα εξής: Τι ακριβώς συνέβη στον 27χρονο Μουχάμαντ Χασάν στις 27 Ιουλίου; Θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι για να σωθεί η ζωή του; Ήταν οι ικανότητές του άτυχου άνδρα επαρκείς για να επιτραπεί η συμμετοχή του στην ορειβατική αποστολή και διέθετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για μια τόσο δύσκολη ανάβαση στα 8.000+ μέτρα;

Μικρή εμπειρία, ανεπαρκής εξοπλισμός

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το γερμανικό μέσο, η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι ξεκάθαρα «όχι».

Η χήρα του Χασάν είπε στον Γερμανό ορειβάτη Βίλχελμ Στέιντλ και τον Γερμανό εικονολήπτη Φίλιπ Φλάμιγκ που την επισκέφθηκαν για να τη συλλυπηθούν ότι ο σύζυγός της στο παρελόν είχε εργαστεί ως αχθοφόρος μόνο σε αποστολές που έφταναν μέχρι τον καταυλισμό ορειβατών στα 5.100 μέτρα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο 27χρονος αποφάσισε να φτάσει μέχρι τα 8.000 μέτρα επειδή χρειαζόταν χρήματα για την περίθαλψη της άρρωστης μητέρας του. Τη μέρα που έχασε τη ζωή του, ο Χασάν συμμετείχε στην ομάδα που τοποθετούσε σχοινιά στο μονοπάτι προς την κορυφή του Κ2, ώστε να είναι πιο ασφαλής η διέλευση των ορειβατών. Σχεδόν 200 ορειβάτες προσπάθησαν να κατακτήσουν το «άγριο βουνό» εκείνη την μοιραία ημέρα, με μονάχα τους μισούς να τα καταφέρνουν τελικά.

Ο Χασάν δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία για τόσο υψηλά υψόμετρα αλλά, όπως φαίνεται, ανεπαρκής ήταν και ο εξοπλισμός τους. Η Νορβηγίδα Κριστίν Χαρίλα – μία από τους ορειβάτες που επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που χειρίστηκε τον θάνατο του αχθοφόρου – επισήμανε ότι ο Χασάν δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου ούτε την κατάλληλη στολή. Η Χαρίλα ήταν μία από τους ορειβάτες που στις 27 Ιουλίου κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Κ2, με την υποστήριξη του Νεπαλέζου οδηγού Τεντζέν Σέρπα, ένα επίτευγμα που στη συνέχεια γιόρτασε, παρά την τραγωδία που «σημάδεψε» τη μέρα.

Αντικρουόμενες μαρτυρίες για το πότε πέθανε ο αχθοφόρος

Το δυστύχημα συνέβη στο αποκαλούμενο πέρασμα «bottleneck», σημείο-κλειδί του μονοπατιού προς την κορυφή του K2. Εκεί, οι ορειβάτες πρέπει να διασχίσουν μια πολύ στενή και απόμη προεξοχή, όπου οι χιονοστιβάδες είναι συχνό φαινόμενο. Κάποιοι έχουν παρομοιάσει το συγκεκριμένο πέρασμα με «ρωσική ρουλέτα» λόγω της επικινδυνότητάς του, και στόχος των ορειβατών είναι να περάσουν από εκεί στην άλλη πλευρά το ταχύτερο δυνατόν.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των ορειβατών που προσπαθούσαν να κατακτήσουν το K2 στις 27 Ιουλίου, μια μακριά ουρά είχε σχηματιστεί για πολλές ώρες στο «bottleneck». Αν και υπήρξαν κάποιες μικρές – χιονοστιβάδες εκείνη την ημέρα, ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποια μεγαλύτερη, αλλιώς θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Ο Άνγουαρ Σίεντ, επικεφαλής της πακιστανικής εταιρείας Lela Peak Expedition που είχε προσλάβει τον Χασάν, δήλωσε ότι ο θάνατος του αχθοφόρου ήταν γρήγορος και δεν υπέφερε πολύ. «Πέθανε μετά από λίγα λεπτά. Επομένως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τη διάσωσή του», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλέστερα

To Top