Οικονομία

Wall Street: Τέταρτη μέρα δοκιμασίας για τους δείκτες – Συντηρείται το κλίμα νευρικότητας

Απόπειρα να αντιδράσουν επιχείρησαν οι δείκτες της Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έτσι ώστε να περιορίσουν τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, καθώς μόνο ο Dow κατάφερε να περάσει οριακά σε θετικό έδαφος. Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ανησυχώντας για τις εξελίξεις στις δύο κυριότερες οικονομίες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, με αποτέλεσμα οι δείκτες να βρεθούν και πάλι σε αρνητικό έδαφος, για τέταρτη ημέρα, έστω και με χαμηλά ποσοστά.

Στο ταμπλό ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07% στις 34.500 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε ανεπαίσθητα κατά 0,01% στις 4.369 μονάδες και ο Nasdaq περιορίστηκε κατά 0,20% στις 13.290 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός του πενθήμερου ήταν αρνητικός για όλους τους δείκτες, διατηρώντας συνάμα τα αρνητικά πρόσημα του Αυγούστου, ο οποίος εξελίσσεται σε έναν από τους χειρότερους μήνες της χρονιάς.

Για τον Dow ήταν η χειρότερη εβδομάδα του από το Μάρτιο και την τότε τραπεζική «καταιγίδα» με απώλειες της τάξεως του 2,6%. Αντιστοίχως, S&P 500 και Nasdaq συμπλήρωσαν την τρίτη τους εβδομάδα στο «κόκκινο», που για τον πρώτο είναι η χειρότερη επίδοση του από το Φεβρουάριο και για τον τεχνολογικό δείκτη η χειρότερη επίδοση του από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν ελαφρά μετά τα χθεσινά υψηλά, όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο της εδώ και 16 χρόνια. Σήμερα, η απόδοση κινήθηκε χαμηλότερα στο 4,231%.

«Αισθάνομαι ότι οι αγορές επανεξετάζουν την αισιοδοξία που είχε εκφραστεί τον Ιούλιο, όταν επικρατούσε το σενάριο της ομαλής προσγείωσης (της οικονομίας). Τώρα βλέπουμε ακόμη οικονομική ανάπτυξη, όμως υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το πόσο ψηλότερα θα χρειαστεί να πάνε ακόμη τα επιτόκια» επεσήμανε χαρακτηριστικά, η Μισέλ Κλάβερ της Global X ETFs.

Πραγματικά, καθοριστικός παράγοντας για την επιδείνωση του κλίματος αποδείχτηκε το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου φανερώθηκαν οι «γερακίσιες» τάσεις στην FOMC. Το συμβούλιο εξέφρασε την άποψη πως το ανοδικό ρίσκο στον πληθωρισμό παραμένει με τον δείκτη να παραμένει ακόμη μακριά από στο στόχο του 2%, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων.

Αν και μέχρι το κρίσιμο ραντεβού της 20ης Σεπτεμβρίου μεσολαβεί η δημοσίευση αρκετών και σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων, η αγορά απογοητεύτηκε από το μήνυμα της Fed και αυτό αποτυπώθηκε στους δείκτες.

Έτερο σημαντικό σημείο κινδύνου έχει να κάνει με την κινεζική οικονομία, η οποία μετά την ισχυρή δυναμική των πρώτων μηνών της χρονιάς έχει μπει σε μια τροχιά επιβράδυνσης που ανησυχεί εύλογα τις αγορές διεθνώς. Μάλιστα, το τελευταίο «πακέτο» στοιχείων αναζωπύρωσε τους φόβους αυτούς υποχρεώνοντας και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να παρέμβει εσπευσμένα με τη δραστικότερη περικοπή των επιτοκίων από το 2020 για να τονώσει την οικονομία.

Σε τελευταίες εκθέσεις τους διεθνείς οίκοι και επενδυτικές προειδοποιούν για αυξανόμενο καθοδικό ρίσκο στην οικονομία και άμεση ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο 5% φέτος.

Η επιβράδυνση αυτή εντείνει την αδυναμία ήδη τρωτών κλάδων όπως το real estate, όπως φάνηκε από την κήρυξη πτώχευσης στις ΗΠΑ του κολοσσού της ήδη υπερχρεωμένης Evergrande και τους κλυδωνισμούς στην επίσης εταιρεία ακινήτων Country Garden. Για να προσθέσουμε βέβαια και… κρούσματα, όπως η αθέτηση πληρωμών από τις «σκιώδεις» τράπεζες Zhongzhi Enterprise και Zhongrong International Trust.
H αίσθηση μιας υποβόσκουσας κρίσης που μπορεί να πάρει τη μορφή ντόμινο φοβίζει δικαιολογημένα τους επενδυτές, δεδομένου δε, και πως το σύστημα διακυβέρνησης και το πέπλο… μυστικότητας που καλύπτει την κινεζική αγορά δημιουργεί κενά πληροφόρησης που εντείνουν την αβεβαιότητα.

Δημοφιλέστερα

To Top