Πρόσκαιρη αποδείχτηκε η προσπάθεια αντίδρασης της Wall Street, με τους δείκτες να επανέρχονται, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στα «κόκκινα», παρά και το ανοδικό momentum της Nvidia που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο και όχι μόνο. Η ανησυχία των επενδυτών για την κατεύθυνση που θα πάρει η Federal Reserve μέτρησε περισσότερο στη… ζυγαριά, καθώς πολλοί θεωρούν ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες της πολυπόθητης παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.
Έτσι, στο ταμπλό ο Dow Jones έχασε 373 μονάδες ή 1,08% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 34.099 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,35% στις 4.376 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq εξελίχτηκε και πάλι σε πρωταγωνιστή, αυτή τη φορά στην πτώση, με απώλειες ύψους 1,87% στις 13.463 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις επανήλθαν σε ανοδική τροχιά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε και πάλι στο 4,235%, αν και σταθερά κάτω από το υψηλό 16 ετών που άγγιξε τη Δευτέρα.
Η αμερικανική αγορά (και όχι μόνο) έχει στραμμένη το βλέμμα της στο οικονομικό συμπόσιο της περιφερειακής Fed του Κάνσας Σίτυ, που διεξάγεται όπως πάντα στο Τζάκσον Χολ, του Γουαϊόμινγκ. Το επονομαζόμενο «Νταβός του Καλοκαιριού», που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του, συγκεντρώνει και φέτος κορυφαία στελέχη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δίδοντας τους την ευκαιρία να συζητήσουν τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και να θέσουν τα βασικά στοιχεία για τον οδικό χάρτη του χειμώνα.
Υπό την έννοια αυτή, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα μηνύματα των τραπεζιτών, μέσα από τις ομιλίες τους, κυρίως δε, του πλέον ισχυρού διδύμου, της Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ και του Τζερόμ Πάουελ της Fed, που αμφότεροι θα μιλήσουν αύριο, Παρασκευή. Αν και κατά πόσο θα ανοίξουν τα χαρτιά τους ή θα στείλουν ευνοϊκά για τις αγορές μηνύματα, απομένει να φανεί…
Πάντως, η πτωτική τροχιά της Wall Street σήμερα αντανακλά τον αυξημένο σκεπτικισμό της αγοράς, πως η πολυπόθητη παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων δεν βρίσκεται τόσο κοντά. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνηγόρησαν εξάλλου μια σειρά από δηλώσεις που έκαναν σήμερα αρκετά στελέχη του συμβουλίου της Fed.
Σε συνέντευξη της στους «Financial Times», η πρόεδρος της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον αυξήσεων, δεδομένης και της ισχυρής εικόνας της αμερικανικής οικονομία, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως σε κάθε περίπτωση τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για αρκετό διάστημα. Η ίδια μάλιστα δήλωσε έκπληκτη με τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της «σφιχτής» αγοράς εργασίας και των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους δανεισμούς.
Την ίδια ώρα γερακίσια στάση υιοθέτησε, όπως συνήθως, ο συνάδελφος της πρόεδρος της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg ισχυρίστηκε πως η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο καλοκαίρι ασκεί ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια του συμβουλίου να πατήσει… φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η περιοριστική νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Πάτρικ Χάρκερ, σε συνέντευξη του στο CNBC εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός απέναντι στην πιθανότητα νέων αυξήσεων, δηλώνοντας πως πιθανότατα η περιοριστική πολιτική έχει φτάσει, πλέον, σε ικανά επίπεδα. Ωστόσο συμφώνησε επίσης πως η Fed θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγάλο διάστημα και όσο μελετά ακόμη τις επιπτώσεις τους στην οικονομία.
Με δεδομένες τις δηλώσεις αυτές φαίνεται μάλλον απίθανο ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα κάνει αύριο την έκπληξη υιοθετώντας μια μετριοπαθή άποψη.
Παρά το κλίμα αυτό, οι θετικές εκπλήξεις σε επίπεδο μετοχών δεν έλειψαν. Τρανταχτή η περίπτωση της Nvidia, που διεύρυνε τα χθεσινά της κέρδη μετά τα πολύ ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε με τη μετοχή της να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό. Αν και η ευρύτερη πίεση στον τεχνολογικό κλάδο περιόρισε αισθητά, τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, το επίπεδο των κερδών της.
Εξάλλου, ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος κινήθηκε στο… βαθύ κόκκινο, με τις κορυφαίες Big Tech, όπως η Amazon, η Apple, το Netflix να παρουσιάζουν μεγάλη πτώση.