Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι αψηφούν τις συγκρούσεις και κάνουν διακοπές στην…Κριμαία

Ο Βίκτορ Μοτόριν, από τη Σιβηρία, μέχρι πριν από λίγο καιρό μπορούσε να πάρει ένα αεροπλάνο και να πάει στην Κριμαία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες. Τώρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Πρέπει να πετάξει πρώτα στη Μόσχα και στη συνέχεια να περάσει μιάμιση μέρα στο τρένο.

«Αγοράσαμε ένα διαμέρισμα εδώ πριν από αρκετά χρόνια, οπότε ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο. Πριν ερχόμασταν για λίγο και κάποιες φορές πηγαίναμε στο εξωτερικό. Τώρα ερχόμαστε εδώ κάθε καλοκαίρι», λέει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που διαρκεί πλέον 18 μήνες, δυσκολεύει πολλούς Ρώσους να περάσουν τις διακοπές τους στα αγαπημένα τους μέρη στην Μαύρη Θάλασσα. Η περιοχή της Κριμαίας που ανήκει στην Ουκρανία, προσαρτήθηκε στη Ρωσία 2014 μετά από δημοψήφισμα, το οποίο ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν παράνομο και νομικά άκυρο, επιβάλλοντας κυρώσεις.

Η ασφάλεια στην περιοχή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν εκεί, ιδίως μετά από δύο μεγάλες ουκρανικές επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβριο στη γέφυρα της Κριμαίας, μήκους 19 χιλιομέτρων, η οποία συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Ένα ρίσκο που αξίζει για κάποιους τον κόπο…

Ο Βίκτορ Μοτόριν αφού καλοσκέφθηκε την κατάσταση αποφάσισε πως είναι ένα ρίσκο το οποίο άξιζε τον κόπο να πάρει για να απολαύσει τις διακοπές του. «Κρίναμε ότι το ταξίδι θα ήταν αρκετά ασφαλές, κυρίως γιατί συνάδελφοί μου είχαν ήδη έρθει εδώ τον Ιούνιο, αλλά και στις αρχές Ιουλίου. Είπαν ότι όλα ήταν ήρεμα, χωρίς προβλήματα στη γέφυρα της Κριμαίας. Τα προϊόντα, οι τιμές, όλα είναι όπως πριν» δήλωσε.

Από την εποχή των Τσάρων στους Ρώσους αρέσουν το καταπράσινο τοπίο και οι βραχώδεις ακτές της Κριμαίας. Ο πόλεμος όμως που μαίνεται έχει δυσκολέψει πολύ την κατάσταση. Εξαιτίας των κυρώσεων έχουν διακοπεί οι πτήσεις προς τη Δύση και το αδύναμο ρούβλι έχει αυξήσει το κόστος των ταξιδιών σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Τουρκία ή η Ταϊλάνδη.

Μέχρι και αύξηση του τουρισμού στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Αλεξέι Βολκόφ, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο αριθμός των τουριστών στην Κριμαία αναμένεται να μειωθεί κατά 20-30% φέτος και να κυμανθεί σε 6 έως 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Σε άλλα ρωσικά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας όμως, τα οποία διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από τις ρωσικές επιθέσεις, παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Βολκόφ, η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Σότσι έφθασε στο 100%, ενώ το Νοβοροσίσκ κατέγραψε αύξηση 6%.

Σίγουρα πάντως η Κριμαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής προορισμός. Στα μέσα Ιουλίου ένα ζευγάρι σκοτώθηκε και η 14χρονη κόρη τους τραυματίστηκε, όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε, καθώς διέσχιζαν η γέφυρα.

Ακόμη, την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της κατέστρεψαν 42 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ουκρανία πάνω από την Κριμαία σε μια μόνο ημέρα. Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να προτιμούν την Κριμαία και να θέλουν να πάρουν το ρίσκο.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανοίξει, για πρώτη φορά, ένα παράθυρο διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Κριμαίας. «Νομίζω ότι είναι δυνατό, από πολιτική άποψη, να πιέσουμε για αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας σε αυτό το έδαφος», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Πηγή: DW

Δημοφιλέστερα

To Top