Στον απόηχο του χθεσινού μπλακ άουτ στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε κατάσταση αναμονής. Στη Βρετανία, εξακολουθεί να επικρατεί αλαλούμ με εκατοντάδες πτήσεις να μην πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλά αεροδρόμια της χώρας.
Με νεότερη, όμως, ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι έχει ανάψει το πράσινο φως για τη διενέργεια νέων νυχτερινών πτήσεων ώστε να εκτονωθεί η αναστάτωση που επικρατεί και να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους Βρετανοί.
Η ανακοίνωση έγινε γνωστή μετά από διευρυμένη σύσκεψη της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Το πρόβλημα θα διαρκέσει για μέρες»
Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας που «έπεσαν».
«Ένα τεχνικό σφάλμα προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας του αυτόματου συστήματος για την επεξεργασία των πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι όλα έπερεπε να γίνουν χειροκίνητα, κάτι που επιβράδυνε τη διαδικασία» σημειώνει το BBC.
Το ντόμινο των συνεπειών από το πρόβλημα, όπως γράφει το βρετανικό μέσο, ενδεχομένως να αποτυπωθεί και στην αεροπορική κίνηση των επόμενων ημερών και συνεπώς να ανακύπτουν ζητήματα όπως το να βρίσκονται αεροπλάνα σε λάθος σημεία.
Το BBC υπογραμμίζει και πάλι ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο τη βλάβη να προκλήθηκε από κίνηση χάκινγκ.
Οι έρευνες, όμως, συνεχίζονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ και σήμερα εκατοντάδες βρετανικές πτήσεις ακυρώθηκαν.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, επανέλαβε ότι η βλάβη στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση.
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπήρξε κυβερνοεπίθεση. Η ακριβής αιτία του προβλήματος θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα επικράτησε σκηνικό χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με χιλιάδες πτήσεις να ακυρώνονται και το κοινό, σε κατάσταση απελπισίας, να ζητά απαντήσεις.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η Ryanair ανακοίνωσε πως 40.000 επιβάτες είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται.
Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και χώρες εκτός Ευρώπης, εκατοντάδες ταξιδιώτες, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με μικρά παιδιά, βρέθηκαν αποκλεισμένοι, μαζί και στην Ελλάδα, καθώς το μπλακ άουτ επηρέασε και πτήσεις που διέρχονταν μέσω του βρετανικού εναέριου χώρου.
Πάνω από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη διοικητικής έρευνας για τα αίτια της τεχνικής βλάβης που ακόμη δεν είναι γνωστή.