Μία Ελληνίδα και ο 13χρονος γιος της είναι εγκλωβισμένοι στη Γκαμπόν, τα σύνορα της οποίας έκλεισαν μετά το πραξικόπημα αλλά ανοίγουν και πάλι.
«Λένε πως είναι ήρεμα, αλλά εμάς δεν μας φάνηκαν και τόσο ήρεμα. Υπήρχε πολύ στρατός με όπλα και αργότερα το βράδυ περνούσαν διάφορα οχήματα με πυροβόλα πίσω τους. Υπάρχει ο φόβος μήπως μείνουμε εγκλωβισμένοι στη χώρα. Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα έχει φαγητό το ξενοδοχείο» λέει η Εύα Σπαρτάλη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η κυρία Εύα και ο γιος της είχαν πάει στη Γκαμπόν για διακοπές και επρόκειτο την Κυριακή (3/9) να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όμως όλα τα αεροδρόμια ήταν κλειστά και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις, τονίζοντας πως αυτό που τη φόβιζε περισσότερο ήταν ότι δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. «Ο γιος μου είναι 13 χρονών, αρχίζει το σχολείο την επόμενη εβδομάδα και θα ήθελα να είμαι πίσω για αυτό» λέει.
Επιστρέφουν την Τρίτη (5/9) στην Ελλάδα
Για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών και σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ επιστρέφουν την Τρίτη. «Η πρεσβεία στη Κινσάσα (Κονγκό) κινητοποιήθηκε για την κατάσταση στη Γκαμπόν και ήρθε σε επαφή με την Ελληνίδα. Είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους. Ήταν να ταξιδέψει την Κυριακή (3/9), αλλά οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Έκλεισε πτήση για επιστροφή στις 5 Σεπτεμβρίου. Τα σύνορα άνοιξαν» εξηγούν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ.
«Με ανησυχεί που υπάρχει στρατός στην πόλη και παντού» λέει από την πλευρά του ο 13χρονος Μάξιμος.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv8ldh6lp1fl)
Άνοιξαν και πάλι τα σύνορα
Η Γκαμπόν άνοιξε και πάλι το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου τα σύνορά της, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού, τρεις ημέρες αφότου τα έκλεισε στη διάρκεια ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρόεδρο Αλί Μπονγκό.
Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων υπό τον στρατηγό Μπρις Ολγκί Γκεμά κατέλαβαν την εξουσία την Τετάρτη, έθεσαν τον Μπονγκό σε κατ΄οίκον περιορισμό και τοποθέτησαν τον Γκεμά ως αρχηγό του κράτους, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από την οικογένεια Μπονγκό επί 56 έτη.
Το πραξικόπημα, το όγδοο στη δυτική και κεντρική Αφρική μέσα σε τρία χρόνια, προκάλεσε ανησυχίες για μετάδοση της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό σε όλη την περιοχή διαγράφοντας τη δημοκρατική πρόοδο που είχε επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος βρίσκονται υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας που ζητά την αποκατάσταση πολιτικών κυβερνήσεων όμως χθες, Παρασκευή, το βράδυ είπαν πως δεν θα βιαστούν να κάνουν εκλογές.
Τα χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά σύνορα άνοιξαν επειδή η χούντα “ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των καλών σχέσεων με τους γείτονές μας και όλα τα κράτη στον κόσμο” και θέλει να τηρήσει τις “διεθνείς δεσμεύσεις” της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στην κρατική τηλεόραση.
Ο Μπονγκό εξελέγη το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του Ομάρ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 1967. Αντίπαλοι λένε πως η οικογένεια δεν έχει κάνει πολλά για να μοιραστεί ο πετρελαϊκός και ορυκτός πλούτος της Γκαμπόν.
Η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στην Γκαμπόν ακολουθεί τα πραξικοπήματα στη Γουινέα, το Τσαντ και τον Νίγηρα και από δύο στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2020, προκαλώντας ανησυχία στις παγκόσμιες δυνάμεις με στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.