Κύπρος και Ελλάδα συμφωνούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα ελληνοτουρκικά, όπως ανέφεραν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις πριν τη διμερή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζει τον κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής τριμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, όπως είπε. «Περιφερειακές συνεργασίες που ανάμεσα σε πολλά άλλα αποδεικνύουν και τον ρόλο που η Κύπρος και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία», πρόσθεσε.
«Καθοριστικής σημασίας ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος»
Είπε πως θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά. «Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας για το πως θα εξελιχθούν τα θέματα. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι συναντήσεις που θα έχεις, οι συναντήσεις που θα έχω και εγώ αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό», ανέφερε.
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς. Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου και αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα με αφορμή την παρουσία του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο είναι η ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, μια επίλυση του Κυπριακού που θα οδηγήσει σε οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε, όπως λέω συχνά, να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονές μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ»
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την εξαιρετική φιλοξενία και σημείωσε πως βρίσκεται στην Κύπρο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή τη φορά στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας που έχουν αναπτύξει με το Ισραήλ.
Ανέφερε πως Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι τρεις χώρες παράγοντες σταθερότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ένα τριμερές σχήμα το οποίο έχει αντέξει στον χρόνο και έχει δείξει την ωφέλειά του σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο γεωπολιτικό αλλά και στο οικονομικό και στο ενεργειακό, και προσβλέπω σε εξαιρετικά χρήσιμες και ουσιαστικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε περαιτέρω να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία», επεσήμανε.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη του είπε πως «νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκαιο όταν λες ότι οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι μήνες κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς για το ζήτημα του Κυπριακού να προσυπογράψω την άποψή σου, την προσέγγισή σου ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία διότι πράγματι έχουμε τους τελευταίους μήνες μια μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας», ανέφερε.
Ανάγκη να αναθεωρήσει η Τουρκία την επιθετική της στάση
Σημείωσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα βρεθεί στην Τουρκία αύριο για να έχει πολιτικές συζητήσεις με τον ομόλογό του.
«Όμως απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει προφανώς και συνέπεια και συνέχεια. Αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μια αναθεώρηση της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως «όλα αυτά θα μας απασχολήσουν και στη διμερή μας συνάντηση και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και πάλι την Κυπριακή Δημοκρατία για την στήριξη την οποία παρείχε στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Και εμείς σταθήκαμε στο πλευρό σας. Έτυχε οι φωτιές στην Κύπρο και στην Ελλάδα να μην συμπέσουν χρονικά οπότε αυτό μας επέτρεψε και εμάς να σας βοηθήσουμε», ανέφερε.
Ανέφερε πως οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοιες που απαιτούνται ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας καθώς όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις και διακρατική συνεργασία, κάτι που απέδειξε και στην περίπτωση της Ελλάδας ότι μπορεί να εισφέρει σημαντικούς ανθρώπινους πόρους αλλά και σε επίπεδο αεροσκαφών και εναέριων μέσων κατάσβεσης σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως σημείωσε.