Βασικό στόχο του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Mε πρωτοσέλιδο τίτλο: «Μήνυμα φιλίας στον γειτονικό τουρκικό λαό» η εφημερίδα Μilliyet, δημοσιεύει μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ενόψει της σημερινής του συνάντησης στην Άγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Στο μήνυμά του ο κ.Γεραπετρίτης σημειώνει πως οι δύο χώρες που συγκρούστηκαν πριν από σχεδόν 100 χρόνια, κατέληξαν αμέσως μετά σε συμφιλίωση και τρόπους συνεργασίας. Κάτι που «μπορεί να επαναληφθεί κάτω από καλύτερες συνθήκες σήμερα», όπως λέει, τονίζοντας πως «Μια ατελείωτη συζήτηση δεν μπορεί να είναι επιλογή».
Το επόμενο βήμα στην ασταθή ισορροπία των τελευταίων ετών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα προσπαθήσουν να κάνουν μέσα στον μήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αναμενόμενη συνάντησή τους στις 17 ή 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μέρος μιας σκυταλοδρομίας με επιδίωξη τη συνεννόηση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα.
Εγχείρημα διόλου εύκολο, με δεδομένο ότι οι θέσεις των δύο χωρών μοιάζουν διαμετρικά αντίθετες σε κεντρικά θέματα ουσίας όπου οι διαφορές είναι αγεφύρωτες. Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία που προκάλεσαν αριθμό θυμάτων όσο οι δύο πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στο πεδίο, δηλαδή το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η εκμηδένιση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και η απουσία προκλητικών κινήσεων από τα ερευνητικά πλοία της γείτονος σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν οριοθετηθεί επιτρέπουν σε όλους να μιλούν για βελτίωση του κλίματος.
Το Μεταναστευτικό όμως είναι το νέο πρόβλημα που απειλεί να επαναφέρει την καχυποψία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου σχεδόν καθημερινά 400-500 μετανάστες που ξεκινούν με διάφορα σκάφη από τα παράλια της Τουρκίας φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου για να ζητήσουν άσυλο. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει και διαμηνύει στους Ευρωπαίους ότι η πρακτική αυτή εξελίσσεται με την ανοχή των τουρκικών Αρχών.
Από την Αγκυρα όμως επιμένουν ότι το Ελληνικό Λιμενικό επιδίδεται στα λεγόμενα «pushbacks» για να εμποδίζει όπου μπορεί την είσοδο των πλωτών που μεταφέρουν μετανάστες στην ελληνική χωρική θάλασσα. Το ζήτημα αυτό εκ των πραγμάτων θα είναι στα πρώτα που συζητητούν σήμερα, στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Ερντογάν θα λάβει τα ανταλλάγματα που διεκδικεί, δηλαδή νέα, γενναιόδωρη, οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση σύντομα ώστε να κλείσει τις στρόφιγγες και να σταματήσει τις καραβιές με τους εξαθλιωμένους μετανάστες που θέλουν να μπουν σε ευρωπαϊκά εδάφη με κάθε τρόπο. Η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα να ευθυγραμμιστεί με την τουρκική διεκδίκηση για νέα οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο κάθε ελληνικός χειρισμός απέναντι στα μεταναστευτικά κύματα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας και των μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης.