Την επιβολή εισιτηρίου εισόδου προωθούν οι αρχές της Βενετίας με στόχο να μπει «φρένο» στον μαζικό τουρισμό που αφήνει το «αποτύπωμά» του στην ιταλική πόλη που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που κινδυνεύουν.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Guardian», πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2024.
Στέλεχος του δημοτικού συμβουλίου της Βενετίας τάχθηκε υπέρ της πρότασης, λίγες εβδομάδες αφότου η Unesco ανακοίνωσε ότι η Βενετία θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.
Ο Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήμαρχος της Βενετίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ρύθμιση των τουριστικών ροών σε ορισμένες περιόδους είναι απαραίτητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει κλείσιμο της πόλης. Η Βενετία θα είναι πάντα ανοιχτή σε όλους».
Ποιοι εξαιρούνται από το πιλοτικό πρόγραμμα
Κάτοικοι, φοιτητές και παιδιά κάτω των 14 ετών θα εξαιρούνται από το πιλοτικό πρόγραμμα όπως και όσοι τουρίστες διανυκτερεύουν στην πόλη, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.
Μόνο οι ημερήσιοι τουρίστες θα καλούνται να καταβάλουν το ποσό των πέντε ευρώ το άτομο για να έχουν πρόσβαση στην ιστορική πόλη της Βενετίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Για τον Μάρκο Γκασπαρινέτι, τοπικό πολιτικό, παρά τον μαζικό τουρισμό, η ρύθμιση μέσω εισιτηρίου εισόδου είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των ντόπιων.
Οι τουρίστες όταν λένε Βενετία εννοούν κυρίως το ιστορικό κέντρο, την περίφημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, τη γέφυρα του Ριάλτο και το Μεγάλο Κανάλι καθώς και πολλά μικρότερα νησιά.
Ωστόσο, η κοσμοσυρροή στην περιοχή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Βενετία όπως ζητήματα καθαριότητας και βανδαλισμών.
Κάποιοι Βενετσιάνοι πιστεύουν ότι η πόλη πρέπει να χειριστεί διαφορετικά τον μαζικό τουρισμό.
Ο Ματέο Σέκι, ο οποίος «τρέχει» μια ιστοσελίδα που διαφημίζει τη Βρετανία, εκτιμά ότι οι ημερήσιοι ταξιδιώτες είναι το κυρίως πρόβλημα.
«Γεμίζουν τους δρόμους και δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου χρήματα στην πόλη. Εξαιτίας των πολλών επισκεπτών υπάρχουν και πολλές απαγορεύσεις για τους τουρίστες στη Βενετία. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με μαγιό ή χωρίς πουκάμισο ή να κάθονται στο έδαφος για να φάνε ή να πιούν. Επιβάλλονται πρόστιμα έως 500 ευρώ».
Ο Σέκι φοβάται ότι με το εισιτήριο οι τουρίστες δεν θα συμπεριφερθούν καλύτερα, απλά θα το πληρώσουν. Πιστεύει επίσης ότι, αντί για το εισιτήριο εισόδου, ένας επιπλέον φόρος στα προϊόντα που αγοράζονται στη Βενετία θα ήταν πιο αποτελεσματικός.
Το θέμα της υπερπληθώρας των τουριστών πάντως συζητείται πάνω από 20 χρόνια στη Βενετία και λύση μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί.