«Η χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο ισχυρής πρόληψης απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα όσο επεκτείνεται και κλιμακώνεται το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, τόσο πιο ευάλωτη να γίνεται. Η κρίσιμη λέξη είναι η ανθεκτικότητα. Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις κρίσιμες υποδομές, να τις προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε και τους πολίτες», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι στον ΕυρωπαΪκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστάσιας rescEU υπάρχει η πρόνοια να παρέχεται συνδρομή στα κράτη-μέλη και κατά την επικαιροποίηση σχεδίων πολιτικής προστασίας.
«Έχουν περάσει πέντε χρόνια με μεγάλες καταστροφές και εμείς επί πέντε χρόνια δεν αναθεωρούμε τα σχέδια πολιτικής προστασίας και δεν δημιουργούμε μηχανισμούς προστασίας και ενημέρωσης του πολίτη. Δεν είναι για όλα απάντηση το 112.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvcgunki17oh)
Έχουμε εντάξει μία διαδικασία στο rescEU κατά την οποία το κράτος-μέλος, όχι μόνο μπορεί να πατάει ένα κουμπάκι και να έρχονται Ρουμάνοι πυροσβέστες και εναέρια μέσα, αλλά να καλεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το βοηθήσει στην αναβάθμιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Το είπα στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης μου απαντούσε για τη δομή του υπουργείου. Δεν μπορεί σε καθετί γόνιμο η απάντηση να είναι αλαζονική. Δεν ακούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο “τα κάναμε όλα καλά”. Ε, δεν τα κάνατε όλα καλά, να τα αποτελέσματα», ανέφερε και υπογράμμισε:
«Έχουμε μια κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και ελάχιστης αποτελεσματικότητας. Κι αν δεν ξεκαβαλήσουν γρήγορα το καλάμι για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτές τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στην πολιτική προστασία, στην ασφάλεια και σε ό,τι λέμε η απάντηση είναι “δεν ξέρετε τι λέτε”, όπως έλεγε ο κ.Μητσοτάκης, ή “41%”, γρήγορα θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Σχετικά με τις εκτεταμένες καταστροφές στη Μαγνησία, την Καρδίτσα και τη Λάρισα ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί “stop” και να σταματήσεις ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα σεισμό. Τι κάνει, όμως, ένα κράτος; Προετοιμάζεται, κάνει πρόληψη, προστατεύει κρίσιμες υποδομές, επενδύει σε ενεργειακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών, νοσοκομεία».
Ερωτηθείς για την τραγωδία στον Πειραιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει τις τραγικές εικόνες δολοφονίας αυτού του νέου ανθρώπου είναι η αποκτήνωση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε για όσα είπε μετά ο κ. Βαρβιτσιώτης. Είναι απαράδεκτη η στάση του υυπουργείου, που δεν ζήτησε μία συγγνώμη γιατί εκεί δεν υπήρχε το λιμενικό να σταματήσει ή να εμποδίσει αυτήν την τραγωδία. Αντί, λοιπόν, να πει μία συγγνώμη ο κ. Βαρβιτσιώτης, έκανε μία δήλωση η οποία ήταν αδιανόητη, απερίγραπτη, ντροπιαστική».
Με αφορμή τη συγκεκριμένη τραγωδία ο κ. Ανδρουλάκης καταλόγισε στη κυβέρνηση αδυναμία ασφάλειας στους πολίτες. «Σε δύο μήνες έχουμε κατάρρευση της προστασίας του πολίτη από τα φυσικά φαινόμενα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα, περιουσίες, νεκροί. Έχουμε αυτά τα φαινόμενα της ανομίας με τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στον Πειραιά, με τη δολοφονία ενός άλλου ανθρώπου στην Αθήνα. Εδώ υπάρχει έλλειψη της παρουσίας του κράτους. Ο πολίτης θέλει να νιώσει ασφάλεια. Η πολιτική προστασία είναι ασφάλεια. Η αστυνόμευση είναι ασφάλεια. Μπορούμε να έχουμε και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφάλεια». Το κράτος πρέπει να προστατεύει τον πολίτη, την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των ανθρώπων», πρόσθεσε.
Για την ακρίβεια και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικήες Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, λίγο νωρίτερα στην εκπομπή, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πώς ο υπουργός «μίλησε για λαϊκισμό αλλά ξέρετε, υπήρχε και ο λαϊκισμός χωρίς γραβάτα του ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός με γραβάτα της Νέας Δημοκρατίας. Σας είπε πως η τιμή χονδρικής στην παραγωγή ενέργειας είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, αλλά στη λιανική ο πολίτης έχει πολύ χαμηλότερη τιμή. Και ποιος πληρώνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της διαφοράς; Μήπως ο ίδιος ο πολίτης;».
Εωτηθείς τέλος για την εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή από κανένα κόμμα. «Και το λέω, γιατί έχω βιωματική άποψη για αυτό το ζήτημα, γιατί στις δικές μας εσωτερικές εκλογές κάποιοι -μέσω των υποκλοπών- πήγαν να παίξουν ρόλο στα πράγματα. Επειδή, λοιπόν, εμείς είμαστε ένα σοβαρό θεσμικό κόμμα, παρακολουθούμε τις διαδικασίες. Έχω άποψη για όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως αυτή την περίοδο, θα την καταθέσω μετά την εκλογή προέδρου».