Μετά τη βιλική καταστροφή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel που έχει αφήσει πίσω της έξι νεκρούς, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, έρχονται στο προσκήνιο τα μεγάλα δομικά προβλήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων. Στην ανατολική Θεσσαλία, δε, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.
Τα ερωτήματα μεγάλα δεδομένου ότι τον Νοέμβριο του 2021 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός παρουσιάζοντας τον τότε προγραμματισμό για αντιπλημμυρικά έργα, έλεγε σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, ότι « τόσα έργα για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των χειμάρρων στη Θεσσαλία δεν έχουν γίνει από τη σύσταση του ελληνικού κράτους».
Συνολικά στην τότε παρουσίαση ο κ. Αγοραστός είχε κάνει λόγο για συνολικά 179 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ, που είτε έχουν είχαν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη σε όλη τη Θεσσαλία.
Μαζί, δε, με το έργο της ανασύστασης της Κάρλας, ο προϋπολογισμός για την αντιπλημμυρική προστασία ξεπερνά τα 580 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στο ρεπορτάζ για όσα είχαν συζητηθεί στην τότε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Κώστας Αγοραστός υποστήριζε, τότε, ότι η Περιφέρεια «αν και δεν είχε τη νομική υποχρέωση για την τήρηση μητρώου, προχώρησε στην ηλεκτρονική καταγραφή των ρεμάτων της Περιφέρειας, ώστε μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό να παρεμβαίνει παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκαλούν το ελλιπές προσωπικό, η προβληματική χρηματοδότηση και η απουσία μελετών».
«Με στρατηγικό σχεδιασμό, βάσει των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. μελετών του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχαμε ήδη παρέμβει σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, ολοκληρώνοντας το μεγάλο αντιπλημμυρικό και αρδευτικό έργο 16 εκατ. ευρώ στον Μέγα Ποταμό, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ορεινής υδρονομίας στην Κάρλα, έργα στον Κραυσίδωνα και στον Ξηριά στη Νεάπολη Βόλου και παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία όπου συμβάλλουν οι παραπόταμοι στον Πηνειό Ποταμό στα Τρίκαλα, όπου εξελίσσονται έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ» έλεγε τότε ο κ. Αγοραστός.
Επικαλούμενος, μάλιστα, τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου του 2021 έλεγε ότι «τα έργα μας λειτουργούν, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, διεκδικώντας συνεχώς χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους, εφαρμόζοντας συνδυαστικές ολιστικές πολιτικές αντίστοιχες των κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν, «χρησιμοποιώντας» τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, με λύσεις όπως αποκαταστάσεις υγροτόπων και πλημμυρικών περιοχών, επαναφορά του πλάτους των ποταμών στις αρχικές διαστάσεις, καθαιρέσεις αυθαίρετων και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να συμβάλουν στη μείωση των πλημμυρών».
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα έργα και τις παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήριζε, τέλος, τιτάνιο το έργο που εκτελείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες
Η λίστα με τα αντιπλημμυρικά για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας που είχε ανακοινώσει ο Κώστας Αγοραστός
-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ 2020-2021, προϋπολογισμού: 1.500.000 ευρώ.
-ΚΑΛΥΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ 2020-2021, προϋπολογισμού: 700.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους άνω των 82 χλμ. με τα παρακάτω έργα:
1. «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ – ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ», προϋπολογισμού 1.690.000 ευρώ