Αντίδραση «βγάζει» την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στο ταμπλό, «μαζεύοντας» τις απώλειες του Σεπτεμβρίου. Η σημερινή συνεδρίαση είναι αρκετά «πλούσια», δεδομένου ότι έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell και την ετυμηγορία του Moody’s.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,86% και διαμορφώνεται στις 1.244,38 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.233,81 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.240,08 έως 1.247,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,6 εκατ. ευρώ.
Αντίδραση στις απώλειες του Σεπτεμβρίου
Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να αντιδράσει στις πρόσφατες απώλειες, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη (με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης) στο -6,5% από τις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και στο –8,5% από τα υψηλά έτους των 1.3450 μονάδων.
Η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, ως απόρροια της προοπτικής κορύφωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, παρέχει σημαντική ώθηση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία παράλληλα λαμβάνει στηρίγματα κι από τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.
Από εκεί και πέρα, στο εσωτερικό μέτωπο, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στην τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και στην αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell.
Σήμερα, συγκεκριμένα, στις τελικές δημοπρασίες θα πραγματοποιηθεί το rebalancing των δεικτών, με τη Viohalco να προστίθεται στον FTSE Emerging Europe Large Cap. Cenergy και ΟΛΠ, παράλληλα, θα ενταχθούν στον FTSE All World και στον FTSE Emerging Europe Mid Cap, αντίστοιχα. Αποτέλεσμα των παραπάνω αλλαγών θα είναι η αύξηση των ελληνικών μετοχών στον FTSE All World σε 25.
Το βράδυ, παράλληλα, ο Moody’s θα επικαιροποιήσει την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, με την αναβάθμιση να θεωρείται «μονόδρομος» από πολλούς αναλυτές, δεδομένου ότι ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη χώρα τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.
Από την άλλη πλευρά, η καταστροφή στη Θεσσαλία εξακολουθεί να πυροδοτεί ανησυχίες για το πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, με το τελικό ύψος της επιβάρυνσης να καθορίζεται κατόπιν της ολικής καταμέτρησης των ζημιών. Είναι θετικό, πάντως, ότι η Αθήνα έχει ήδη εξασφαλίσει τη δέσμευση της Κομισιόν για την παροχή βοήθειας άνω των 2 δισ. ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr