Οικονομία

Fitch Ratings – Moody’s: Αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες

Ο αμερικανικός οίκος Fitch αναβάθμισε τη Εurobank, την Πειραιώς, καθώς επίσης και την Εθνική Τράπεζα σε ΒB, με σταθερό outlook. Παράλληλα και ο οίκος Moody’s ακολουθώντας την αναβάθμιση της χώρας την περασμένη Παρασκευή, προχώρησε στην αναβάθμιση όλων των ελληνικών τραπεζών.

Moody’s

Ειδικότερα, η Μοοdy’s αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων έξι ελληνικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες, με το outlook να είναι θετικό.

Όπως αναφέρει η Moody’s, η πράξη αξιολόγησης αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών.

Λαμβάνει επίσης υπόψη την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης για τις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τις σχετικά καλές επιδόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, το οποίο θα ενισχύσει επίσης την κεφαλαιακή τους βάση και τη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών.

Η αξιολόγηση της Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε «Ba1» από «Ba2», της Eurobank από «Baa3» σε «Ba2», της Εθνικής Τράπεζας σε «Baa3» από «Ba2», της Πειραίως σε «Ba1» από «Ba3», της Αττικής σε «B3» από «Caa1» και της Παγκρήτιας σε «B2» από «B3».

Fitch Ratings

Βασικός λόγος για την αξιολόγηση του οίκου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων αλλά και των spread μεταξύ επιτοκίων δανεισμού με τα επιτόκια καταθέσεων.

Όπως αναφέρει ο οίκος σημαντικός παράγοντας στην απόφαση αναβάθμισης είναι επίσης η προσεκτική διαχείριση του κόστους, ενώ αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.

Εθνική Τράπεζα

Η Fitch Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (NBG) σε «BB» από «BB-», και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «bb» από «bb-».

Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερές.

Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.

Ο εξορθολογισμός του κόστους και η μείωση των κόκκινων δανείων επέτρεψα στην Εθνική να συγκεντρώσει κεφάλαια πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Παράλληλα, παρείχε στρατηγική ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και πρωτοβουλιών ανάπτυξης, που, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βιωσιμότητα στο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας.

Δημοφιλέστερα

To Top