Ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφθασε στο ανώτατο φετινό επίπεδο και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν επιστημονικές καταγραφές, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) στις ΗΠΑ.
Οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν το καλοκαίρι και οι σχηματισμοί τους ανακάμπτουν τον χειμώνα.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, η μέγιστη φετινή έκταση των πάγων στην Ανταρκτική υπολογίστηκε σε 16,96 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το NSIDC. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από το 1979, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο, υπογραμμίζεται.
Η μέγιστη έκταση του στρώματος πάγου ήταν φέτος μικρότερη κατά 1,03 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Η απώλεια ισοδυναμεί με έκταση διπλάσια της Γαλλίας.
2023 sea ice update🧊
Arctic sea ice reached its yearly minimum on Sept. 19, making it the 6th lowest year in the satellite record, @NASA & @NSIDC report. Antarctic sea ice reached its lowest max on record on Sept. 10, when ice should be growing quickly. https://t.co/1M8apVYRwb pic.twitter.com/FO5931UA49
— NASA Earth (@NASAEarth) September 25, 2023
Τον Φεβρουάριο, στα μέσα του αυστραλιανού καλοκαιριού, η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο (1,79 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα). Έκτοτε, ανέκαμψε με ασυνήθιστα αργό ρυθμό.
Στην Αρκτική, όπου τελειώνει το καλοκαίρι, ο σχηματισμός πάγου έχει επίσης φθάσει στο χαμηλότερο φετινό επίπεδο και υπολογίζεται σε 4,23 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για την έκτη χαμηλότερη καταγραφή από το 1979, υπογραμμίζει το NSIDC.
On September 19, Arctic sea ice likely reached its annual minimum extent of 4.23 million square kilometers (1.63 million square miles). The 2023 minimum is 6th lowest in the nearly 45-year satellite record. Learn more: https://t.co/3pgafJZXL2 pic.twitter.com/TdYATT2NCn
— National Snow and Ice Data Center (@NSIDC) September 25, 2023
Από τον Αύγουστο του 2016, η συρρίκνωση της μέγιστης ετήσιας έκτασης των πάγων της Ανταρκτικής είναι ολοένα και σημαντικότερη, εξηγούν οι ειδικοί.
Το λευκό στρώμα πάγου στους δύο πολικούς κύκλους αντανακλά τις ακτίνες του Ήλιου περισσότερο από ό,τι ο ωκεανός. Κατά συνέπεια, η συρρίκνωσή του επιτείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προκαλεί άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ