Διεθνή

Oλυμπιακοί Αγώνες 2024: Απομακρύνουν άρον – άρον τους άστεγους από το Παρίσι

Αντίστροφα μετράει το Παρίσι για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός- τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024- απομακρύνοντας εκατοντάδες άστεγους, κυρίως άνδρες μετανάστες, που κοιμούνται όπου βρουν.

Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, η Σοσιαλίστρια δήμαρχος της «πόλης του φωτός», Αν Ινταλγκό, θέλει να κάνει «λίφτινγκ» στην ευρύτερη περιοχή ενόψει των Αγώνων που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι.

Το να κοιμούνται εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως μετανάστες, σε κομμάτια από χαρτόνια και παλιά στρώματα πίσω από έναν φράχτη γεμάτο ούρα και άλλοι να ξαγρυπνούν στην άκρη των δρόμων του Παρισιού, δεν είναι η καλύτερη και η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτό σκέφτηκαν οι Γάλλοι και ανέλαβαν δράση…Την ίδια ώρα, οργιάζουν οι φήμες ότι κυβερνητικά λεωφορεία πρόκειται να μαζέψουν τους άστεγους.

Ορισμένοι περιμένουν με ανυπομονησία ευελπιστώντας ότι επιτέλους θα αποκτήσουν στέγη, οι περισσότεροι όμως διακατέχονται από άγχος, υπό τον φόβο ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γαλλική πρωτεύουσα.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να επιταχύνει τη μεταφορά των αστέγων του Παρισιού σε άλλα μέρη της χώρας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ανακούφιση από την πίεση που ασκείται στις υπηρεσίες καταφυγίων έκτακτης ανάγκης της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης, σε εβδομαδιαία βάση, 50 έως 150 άτομα θα μεταφέρονται σε μία από τις 10 περιοχές που έχουν επιλεγεί.

Με το Ελιζέ να αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σχέση με την μετεγκατάσταση των αστέγων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2024, ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγα αθλητικό γεγονός ήταν αυτό που ενεργοποίησε πρόσφατα αυτό το σχέδιο.

«Ακούσαμε ότι έρχονται να μας πάρουν σήμερα, αλλά δεν είμαι σίγουρος πού θα μας πάνε», δήλωσε στο CNN ο Όμπσα, ένας 31χρονος πολιτικός πρόσφυγας από την Αιθιοπία, δίχως να κατονομάζεται. Ρισκάροντας τη ζωή του, ο Όμπσα έκανε το επικίνδυνο ταξίδι προς τη Γαλλία το 2017. Ξεκίνησε από την Αιθιοπία ,μέσω του Σουδάν και της Λιβύης, και στη συνέχεια μέσω της Μεσογείου έφτασε στην Ιταλία.

Τώρα εργάζεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης στο Παρίσι. Ωστόσο, έξι χρόνια αφότου έφτασε στο Παρίσι, δεν έχει καταφέρει να βρει μόνιμη κατοικία, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ενοικίασης στην πρωτεύουσα και της πολύ περιορισμένης διαθεσιμότητας πιο προσιτών κοινωνικών κατοικιών.

Ο Όμπσα βασίστηκε στο πρόγραμμα στέγασης έκτακτης ανάγκης σε ένα ξενοδοχείο, ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι τον έδιωξαν όταν η σύζυγός του ήρθε να μείνει μαζί του. «Απλώς μου είπαν: «Δεν έχουμε χώρο για τη γυναίκα σου».

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου έτους, τα ξενοδοχεία στο Παρίσι έχουν αρχίσει να ακυρώνουν τα συμβόλαια στέγασης έκτακτης ανάγκης με την κυβέρνηση για να δημιουργήσουν πιθανότατα χώρους για την αναμενόμενη εισροή τουριστών, σύμφωνα με τον Πολ Αλαουζί από τους «Γιατρούς του Κόσμου», μια μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται με άστεγους μετανάστες, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το CNN.

Το 2022, υπήρχαν περίπου 50.000 άστεγοι που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία κάθε βράδυ στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, όπου βρίσκεται το Παρίσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλληλέγγυων Δράσεων, μια ομάδα τοπικών ενώσεων και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Στέγασης της Γαλλίας, από τους 200.000 άστεγους που φιλοξενούνται κάθε βράδυ στη χώρα, οι 100.000 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Γαλλίας, Ιλ ντε Φρανς. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι για να τους φιλοξενήσουν όλους.

Δημοφιλέστερα

To Top