Η κυβέρνηση της Ελβετίας έχει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει κατά το ένα τέταρτο τις απαιτούμενες επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων και εξουδετέρωσης εκρηκτικών στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ινιάτσιο Κάσις.
Η Ελβετία, που τηρώντας τη νομοθεσία της παραμένει ουδέτερη αφότου η Ρωσία προχώρησε στη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022, δεν έχει προμηθεύσει με όπλα το Κίεβο, αντίθετα με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πάντως, η κυβέρνησή της λέει πως σκοπεύει να διαθέσει τα 100 από τα 400 εκατομμύρια δολάρια που οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν πως θα χρειαστούν για να αρθούν ναρκοπέδια και να εξουδετερωθούν εκρηκτικά στην επικράτειά της.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων θα μπορέσουν να αρχίσουν μόνο αφού τερματιστούν οι εχθροπραξίες και το εγχείρημα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τον Χάνσγεργκ Έμπερλε, διευθυντή του Ιδρύματος Δράσης για τις Νάρκες (FSD).
Η ελβετική κυβέρνηση έχει επικριθεί διότι επιμένει στην τήρηση ουδέτερης στάσης, κάτι που έχει προκαλέσει επίσης συζητήσεις στο εσωτερικό.
Πέραν του ότι δεν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, η Ελβετία αποτρέπει επίσης όπλα και πυρομαχικά που έχουν αγοραστεί από άλλες χώρες να παραδοθούν στις δυνάμεις του Κιέβου.
Πάντως «στο πεδίο της ανθρωπιστικής άρσης ναρκοπεδίων (θα) είμαστε γενναιόδωροι», διαβεβαίωσε ο κ. Κάσις, υπενθυμίζοντας ότι η χορήγηση «στρατιωτικής βοήθειας αποκλείεται εξαιτίας της ουδετερότητας» της χώρας.
Κατά τον επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας, οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευτεί πως θα χορηγήσουν τα μισά χρήματα από τα 400 εκατ. δολάρια που λογαριάζει ότι θα χρειαστούν η Ουκρανία.
Το ποσό που θα διαθέσει η Ελβετία προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από το 2024 ως το 2027.
Ωστόσο η απόφαση υπόκειται σε έγκριση από το ελβετικό κοινοβούλιο, καθώς πρόκειται για δημοσιονομικό ζήτημα.
Οι ελβετικές αρχές συνέβαλαν να εκπαιδευτούν ναρκαλιευτές και ειδικοί στην εξουδετέρωση εκρηκτικών στην Ουκρανία διαθέτοντας 15,2 εκατομμύρια φράγκα (15,7 εκατ. ευρώ) το 2022 και το 2023.
Η άρση ναρκοπεδίων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση, υπογράμμισε ο Ελβετός ΥΠΕΞ. Το έδαφος της Ουκρανίας που υπολογίζεται ότι είναι ναρκοθετημένο είναι τετραπλάσιο από την έκταση της Ελβετίας, πάντα κατά τον κ. Κάσις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ