Πολιτική

Δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

Με μια λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Το BBC σε δημοσίευμά του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η είδηση της ακύρωσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση του ραντεβού και πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ισχύει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε μετά τη διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να συναντηθούν την Τρίτη, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Το χρονικό της ακύρωσης

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Kιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται 17 μονάδες του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ, o Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ επικοινώνησε με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, ακυρώνοντας το αυριανό ραντεβού που είχε κλείσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Όπως είναι προφανές, η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής. Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του είχε εκφράσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις που ο κ. Σούνακ γνώριζε και πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του.

Το διπλωματικό unfair της Downing Street έφερε την έντονη διαμαρτυρία του κ. Μητσοτάκη. «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλέστερα

To Top