Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί το status quo στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία, αλλά αν δεν συμβεί αυτό, η Λευκωσία έχει πάρει αποφάσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν αλλά δεν θα δημοσιοποιηθούν προηγουμένως, ξεκαθάρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Κύπριος πρόεδρος αναφερόταν στο περιστατικό πρόκλησης από πλευράς των Τούρκων στον Άγιο Δομέτιο, λέγοντας ότι «πρόκειται μια πάρα πολύ σοβαρή παραβίαση, ένα περιστατικό που ούτε υποβαθμίζουμε ούτε υποτιμούμε». Πρόσθεσε ότι ελήφθησαν αποφάσεις, «οι οποίες θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων».
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν σε ακατοίκητη οικία στη νεκρή ζώνη μεταλλικό ιστό επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και κεραία. Πρόκειται για μη εξουσιοδοτημένη εργασία εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ η οποία απαγορεύεται.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί την κυπριακή κυβέρνηση η κατάσταση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «φυσικά μας ανησυχεί. Είναι μια διαχρονική πολιτική του κατοχικού στρατού να αμφισβητεί τη νεκρή ζώνη. Να σας θυμίσω τι έγινε στα Στροβίλια [στην επαρχία της Αμμοχώστου], να σας θυμίσω και άλλα περιστατικά, διαχρονικά υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση. Έχουμε δώσει στα Ηνωμένα Έθνη, ένα 24ωρο που ζήτησαν, και αμέσως μετά λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν και δεν θα δημοσιοποιηθούν».
Σε παρατήρηση ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν με το ίδιο μοτίβο ενώ η πλευρά μας προσπαθεί συνεχώς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι διαχρονική αυτή η προσέγγιση [ενν. των Τούρκων] χωρίς να υποβαθμίζω ή να υποτιμώ. Αναφέρθηκα προηγουμένως στα Στροβίλια, υπάρχουν πολλά περιστατικά που βλέπουμε. Παρόλα αυτά εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Αντιλαμβάνεστε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, η πάροδος του χρόνου, η δημιουργία νέων τετελεσμένων, όπως αυτά που βιώνουμε, δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Άρα, από δικής μας πλευράς, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».
Σε ερώτηση αν η άρση των τετελεσμένων αποτελεί προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «η άρση των τετελεσμένων είναι προϋπόθεση για να μη υλοποιηθούν αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προανέφερα».
Βοήθεια στη Γάζα
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχουμε ήδη ενημερωθεί από κάποιες χώρες που επιθυμούν να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο σχεδιασμός μας αφορά τη θαλάσσια μεταφορά, τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Ήταν κάτι που συζήτησα και χθες με τον Εμίρη του Κατάρ, γνωρίζετε τον ρόλο του Κατάρ γενικότερα σε αυτή την κρίση, και είμαστε αποδέκτες αιτημάτων από χώρες, έτσι ώστε να μεταφέρουν εδώ ανθρωπιστική βοήθεια και από εδώ να μεταφερθεί για τους Παλαιστίνιους».