Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καλεί αύριο τους ψηφοφόρους να του δώσουν «πράσινο φως» για εισβολή στη Γουιάνα

«Μπότα» στο έδαφος της Γουιάνα, μιας χώρας μεγέθους όσο η Φλόριντα των ΗΠΑ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά, θέλει να βάλει η κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα ζητώντας αύριο από τους συμπολίτες της να προσέλθουν στην κάλπη δίνοντας το «πράσινο φως» για την εισβολή της χώρας στην μοναδική αγγλόφωνη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Στόχος του προέδρου της Βενεζουέλας είναι να δημιουργήσει ένα νέο κράτος εγείροντας παράλληλα ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα στη Νότια Αμερική.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μαδούρο για την περιοχή ενός τμήματος της Γουιάνα, ονόματι Essequibo, μιας τεράστια περιοχής που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, έχει πυροδοτήσει εντάσεις. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί αυτόχθονες πληθυσμούς της Γουιάνα και οι δύο χώρες διεκδικούν την κυριαρχία τους.

Για το λόγο αυτό, ο Μαδούρο καλεί αύριο τους συμπολίτες του να του δώσουν το «ναι» για να εισβάλει στη γειτονική Γουιάνα προσαρτώντας τα τρία τέταρτα του πλούσιου σε πετρέλαιο εδάφους της.

Το νέο κράτος που οραματίζεται ο Νικολάς Μαδούρο θα λάμβανε το όνομα «Guayana Esequiba». Η Γουιάνα, η μόνη αγγλόφωνη χώρα στη Νότια Αμερική, υποστηρίζει ότι η αρχική συμφωνία έχει νομική ισχύ και δεσμευτική ισχύ.

Αυξάνονται οι φόβοι για περαιτέρω αστάθεια στη Λατινική Αμερική

Το 2018, υπέβαλε αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο για να επιβεβαιώσει αυτή τη στάση. Το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα και η εντεινόμενη ρητορική και από τα δύο έθνη σηματοδοτούν την κλιμάκωση των εντάσεων, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή στρατιωτική δράση και περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Ηerald Tribune», ορισμένοι εμπειρογνώμονες βλέπουν το όλο θέμα ως πολιτικό τέχνασμα, αν και πολλοί κάτοικοι της Γουιάνας θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είναι πραγματική απειλή εκφράζοντας φόβους, μεταξύ άλλων, ότι θα απωλέσουν την ιθαγένειά τους.

«Σαφώς ο Μαδούρο έχει κατά νου τις εγχώριες εκλογικές περιφέρειες, αλλά νομίζω ότι βάζοντας στη ζυγαριά τα μειονεκτήματα της προσάρτησης, ο Μαδούρο θα ήταν τρελός να ρισκάρει λαμβάνοντας το 74% της Γουιάνα», δήλωσε ο Ivelaw Griffith, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές στην Ουάσιγκτον και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Γουιάνας, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή. «Η Γουιάνα δεν είναι ένα μικρό κομμάτι γης», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βραζιλία έστειλε μεσολαβητή

Οι αυξανόμενες εντάσεις έγιναν εμφανείς αυτή την εβδομάδα όταν η Βραζιλία, στενός σύμμαχος και των δύο εθνών που μοιράζεται τα σύνορά της και με τις δύο χώρες, έστειλε τον κορυφαίο της σύμβουλο Celso Amorin να μεσολαβήσει, ενώ ανακοίνωσε ότι ενίσχυε τη στρατιωτική της παρουσία στα βόρεια σύνορά της, εν μέσω φόβων ότι μία μόνιμη διαμάχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Δημοφιλέστερα

To Top