Με θετικά σχόλια αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος στο αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. «Αυτό που είδαμε χθες στην Αθήνα, δεν το βλέπεις συχνά στην Ευρώπη: ένας αυταρχικός Τούρκος πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκέπτεται χθες την Αθήνα όλο χαμόγελα, έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη» σχολιάζει η Bild.
Στη συνέχεια, στο γερμανικό δημοσίευμα επισημαίνονται τα εξής: «Λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που ο 69χρονος Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να εκτοξεύει πυρά κατά πάντων, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο: ρητορική μίσους κατά του Ισραήλ, αγανάκτηση κατά της Γερμανίας και κακία για την ΕΕ. Κι όμως ένας εντελώς διαφορετικός Ερντογάν εμφανίστηκε στην Ελλάδα, δίπλα στον 55χρονο Έλληνα πρωθυπουργό».
«Ο άνθρωπος από την Άγκυρα μεταλλάσσεται δημοσίως σε στενό φίλο των Ελλήνων. Μια ιστορική αλλαγή!, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα εξηγώντας τον συλλογισμό της: Τα δύο γειτονικά και ΝΑΤΟϊκά κράτη είναι στην πραγματικότητα εχθροί! Ξαφνικά όμως ο Ερντογάν κι ο Μητσοτάκης αποκαλούν ένας τον άλλον ”αδερφό” και ”φίλο” κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στην Αθήνα. Μιλάμε για το ”τέλος της εποχής των παγετώνων των δύο χωρών που ήταν εχθροί από την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!” Ωστόσο, υπάρχουν όμως έντονες συγκρούσεις στα σύνορα μέχρι και σήμερα».
Στη συνέχεια όμως, όπως σχολιάζει η Bild, σημειώθηκε ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο, και οι Έλληνες έστειλαν βοήθεια με τα τουρκικά ΜΜΕ να ευχαριστούν τη χώρα μας που κινητοποιήθηκε άμεσα.
«Το γεγονός ότι, πλέον υπάρχει φιλικό κλίμα στο Αιγαίο, οφείλεται και σ’ ένα νέο σχέδιο του Ερντογάν. Ένα σχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο οι δύο αρχηγοί κρατών βάπτισαν ως ”Διακήρυξη των Αθηνών”. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου Ερντογάν» σχολιάζει η εφημερίδα «Bild» για να προσθέσει τα εξής:
«Η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει λιγότερους μετανάστες που έρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα αφήνει τους Τούρκους να ταξιδέψουν σε δέκα ελληνικά νησιά διευκολύνοντας την έκδοση βίζας».
Η άμεση ανάλυση της Bild συνεχίζει ως εξής:
Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν συνεργασίες και διευκόλυνση στο εμπόριο, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την τεχνολογία.
Σύγκρουση για τα σύνορα:
– Τον Μάρτιο του 2020, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν σε παράνομους μετανάστες να εισβάλουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Ελλάδα.