Διεθνή

Γουατεμάλα: Εισαγγελείς χαρακτηρίζουν «άκυρο» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Το ανώτατο εκλογοδικείο της Γουατεμάλας τόνισε χθες Παρασκευή ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του καλοκαιριού τις οποίες κέρδισε ο Μπερνάρντο Αρέβαλο είναι «έγκυρο», «επίσημο» και «αμετάβλητο», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας πως θεωρεί ότι η διαδικασία πρέπει να ακυρωθεί εξαιτίας υποτιθέμενων παρατυπιών στον πρώτο γύρο.

Η εισαγγελία χαρακτήρισε λίγο νωρίτερα «άκυρες και ως μη γενόμενες» τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο κ. Αρέβαλο στον δεύτερο γύρο του Αυγούστου, πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που κατήγγειλε αμέσως, για ακόμη μια φορά, «απόπειρα πραξικοπήματος».

«Τα αποτελέσματα είναι έγκυρα, επίσημα και αμετάβλητα» και αυτοί που εξελέγησαν θα πρέπει «να αναλάβουν τα καθήκοντά τους» τον Ιανουάριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επρόκειτο για «ρήξη της συνταγματικής τάξης», τόνισε η πρόεδρος του ανώτατου εκλογοδικείου (TSE), η Μπλάνκα Αλφάρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απαντούσε στην εισαγγελέα Λεονόρ Μοράλες, η οποία δήλωσε πως έρευνες εισαγγελικών λειτουργών έδειξαν πως υπήρξαν «ανωμαλίες» στη διαδικασία «καταμέτρησης των ψήφων» και, κατά συνέπεια, «η εκλογή του προέδρου, της αντιπροέδρου, των βουλευτών» από νομική σκοπιά είναι «άκυρη και ως μη γενόμενη».

Ο επικεφαλής της ειδικής εισαγγελίας κατά της ατιμωρησίας, ο Ραφαέλ Κουρουτσίτσε, πλάι στην κυρία Μοράλες, ανέφερε πως έχει πρόθεση να «παρουσιάσει πληροφορίες» για τις υποτιθέμενες «ανωμαλίες» στο TSE τις «προσεχείς ημέρες» για να «τις αναλύσει» ώστε να ληφθεί «απόφαση για το ζήτημα».

Παρά τις δηλώσεις της κυρίας Μοράλες και του κ. Κουρουτσίτσε, σύμφωνα με τον οποίο τα αποτελέσματα των εκλογών «πρέπει να ακυρωθούν», η δικάστρια Αλφάρο, η επικεφαλής του TSE, παρέμεινε αμετακίνητη.

Στην Ουάσιγκτον, η γενική γραμματεία του ΟΑΚ κάλεσε «τον (απερχόμενο) πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο» της Γουατεμάλας να «υπερασπιστούν τους θεσμούς και τη συνταγματική τάξη» και «να ενεργήσουν» εναντίον των δραστών αυτής της «επίθεσης», ώστε να προασπίσουν «τη δημοκρατία στη Γουατεμάλα».

Για τη γραμματεία του περιφερειακού οργανισμού με 35 κράτη μέλη, «οι πράξεις και οι δηλώσεις των εισαγγελέων Ραφαέλ Κουρουτσίτσε και Λεονόρ Μοράλες συνιστούν αλλοίωση της συνταγματικής τάξης της χώρας, παράβαση του κράτους δικαίου και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών» της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η προσπάθεια να ακυρωθούν οι φετινές εκλογές αποτελεί «τη χειρότερη μορφή» ρήξης με τη δημοκρατία και εδραίωσης «πολιτικής απάτης εναντίον της λαϊκής βούλησης», επέμεινε ο ΟΑΚ.

Δημοφιλέστερα

To Top