Πολιτική

Το παρασκήνιο της συνάντησης Κασσελάκη -Γεραπετρίτη: «Δεν είμαστε εθνική εξαίρεση»

Συνοδευόμενος από την τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής, Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Εξωτερικών μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ενημερωθεί για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Κασσελάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη η Κουμουνδούρου αρκέστηκε σε μια σχεδόν λακωνική ανακοίνωση σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στους δύο πολιτικούς, συμπυκνώνοντας σε τέσσερα σημεία την ατζέντα της συνομιλίας τους.

Συγκεκριμένα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος «προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος:

· Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ.

· Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

· Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες,

· Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά»,

μετέδιδε τότε η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, αλλά και λεπτομέρειες για τα όσα ειπώθηκαν σε εκείνη την συνάντηση.

Ακολούθησε η θετική αποτίμηση επί της αρχής της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα από πλευράς της Κουμουνδούρου, μαζί με το αίτημα για εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με τη Διακήρυξη των Αθηνών ανάμεσα στις δύο χώρες και τα πιθανά παράγωγά της σε διμερές και περιφερειακό πλαίσιο.

Δημοφιλέστερα

To Top