Πολιτική

Μετά τη Ρώμη, στο Παρίσι ο Τσίπρας: «Χτίζει» γέφυρες με Ολάντ και Πικετί

Χειμώνας αναζητήσεων είναι ο φετινός για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετέβη χθες στο Παρίσι, επόμενο σταθμό των πολιτικών περιοδειών του στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Μετά τη Ρώμη, όπου στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συναντήθηκε με τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε, ο κ. Τσίπρας μετέβη χθες στην «πόλη του Φωτός», όπου θα έχει επαφές με τρεις ακόμη «φίλους της Ελλάδας», από τα παλιά.

Ο λόγος για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τους οικονομολόγους Τομά Πικετί και Γκάμπριελ Ζούκμαν, με τους οποίους ο πρώην Πρωθυπουργός θα συζητήσει για το κοινωνικό κράτος, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προοδευτική οικονομική διακυβέρνηση. Αφορμή για τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους για τη γαλλική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, αποτελεί η συμμετοχή του στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα επικεντρωθεί στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην μετανάστευση. Ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν ευθέως τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Επιπλέον, κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να συνομιλήσει με 30 Γάλλους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο forum «Académie des Futurs Leaders» για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τις σύγχρονες προκλήσεις και πολιτικές, καθώς και την σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς.

Ο «Ευρωπαίος Τσίπρας»

Η τελευταία, άλλωστε, έχει προβληματίσει σοβαρά τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με συνομιλητές του, με τον πρώην Πρωθυπουργό να εντείνει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του διαλόγου ανάμεσα στην Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σε ρόλο «γεφυροποιού», ο κ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει από τη Ρώμη πως «η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», προβληματισμό που αναμένεται να μοιραστεί με τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ηγέτες διατηρούν διαχρονικά μια «ειλικρινή σχέση» εκτίμησης και σεβασμού, η οποία σφυριλατήθηκε στα χρόνια των μνημονίων, με τον τότε ένοικο του Ελιζέ να παρέχει την απλόχερη βοήθειά του προς την Αθήνα, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Για τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Ολάντ συγκαταλέγεται στους σταθερούς συμμάχους των ελληνικών θέσεων, αν και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν λίγες οι φορές που ακόμη και ο τότε Γάλλος Πρόεδρος προσέκρουε στις απόψεις της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ.

Σε εκείνες τις «πέτρινες» ημέρες για την ελληνική κρίση χρέους, ο Γάλλος Οικονομολόγος, Τομά Πικετί προέτρεπε δημόσια το 2015 τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ να ασκήσει βέτο σε περίπτωση ενός Grexit, λέγοντας πως έπρεπε να γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. «Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκφρασθεί επισήμως, λέγοντας ότι θα θέσει βέτο ενάντια σε μια έξοδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Θεωρώ ότι όποια και εάν είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τη Δεύτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να δεχθούν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και όχι για τη μεθαύριο, αλλά τώρα» περιέγραφε την παραμονή του δημοψηφίσματος του 2015 ο γνωστός Γάλλος Οικονομολόγος, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Αλέξη Τσίπρα ένα χρόνο μετά, το 2016.

Έκτοτε, ο κ. Πικετί συνέγραψε το «μανιφέστο» για τον «εκδημοκρατισμό της Ευρώπης», όπου τιτλοφορείται το αντίστοιχο πόνημά του, το 2018. Το «μανιφέστο Πικετί» συνυπέγραψαν τότε 120 ακαδημαϊκοί, πολιτικοί (βουλευτές, και ευρωβουλευτές), όπως και διπλωμάτες, και ιστορικοί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, μια Ευρώπη που θα έχει λάβει πρόνοιες αναφορικά με την επιβολή μεγάλων φόρων σε πολυεθνικές και πολυεκατομμυριούχους, όπως και στις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου άνθρακα, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής.

Στο επίκεντρο η… κινητικότητα

Πάντως, η επιλογή του κ. Τσίπρα να αυξάνει τον «στενό κύκλο» των συνομιλητών του σε εβδομαδιαία πλέον βάση, επιδεικνύοντας έντονη κινητικότητα εκτός των τειχών, επανάφερε χθες εκ νέου τα σενάρια για τα επόμενα βήματα του πρώην Πρωθυπουργού, που τον θέλουν να ιδρύει ινστιτούτο ή ίδρυμα, με την είσοδο κιόλας του 2024.

Μολονότι συνομιλητές του απορρίπτουν κάθε σχετική σκέψη, δεν αποκλείεται οι πρώτοι μήνες του νέου έτους να βρουν τον κ. Τσίπρα με περισσότερες ιδιότητες πλην αυτής του βουλευτή, ιδίως όταν οι μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της πανευρωπαϊκής συζήτησης που θα ανοίξουν μοιραία οι Ευρωεκλογές.

Στον «Νέο Κόσμο» ο Κασσελάκης

Από πλευράς του, ο διάδοχος του κ. Τσίπρα στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να προκρίνει τον… Νέο Κόσμο, προετοιμάζοντας περιοδείες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Νότια Αφρική και πιθανά στον Καναδά μετά την επιστολική ψήφο, εκτιμώντας ότι η ενισχυμένη φωνή της ελληνικής διασποράς διαδραματίζει καίριο ρόλο στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μέχρι τότε, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη σε δομή Υγείας εκτός Αθηνών, ενώ αύριο μεταβαίνει στα Καλάβρυτα, για την επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Δημοφιλέστερα

To Top