Την κορυφή της λίστας του «Imperial College με τις ασφαλέστερες υγειονομικές υπηρεσίες σε 38 ανεπτυγμένες χώρες κατακτά η Νορβηγία με τη Φινλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ισλανδία, να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30ή θέση, με την Τουρκία, την Κολομβία, και το Μεξικό να κατρακυλούν στις τελευταίες θέσεις. Η Ελβετία καταλαμβάνει την έκτη θέση ενώ έπονται Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία και Αυστραλία.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Εσθονία, το Ισραήλ και την Αυστρία παρέχουν ασφαλέστερη περίθαλψη από τη Βρετανία, αποκάλυψε η έκθεση που διενήργησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Καινοτομίας Υγείας στο «Imperial College» του Λονδίνου, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Στη μελέτη τους, οι ειδικοί εστίασαν σε τέσσερις βασικούς δείκτες ασφάλειας των ασθενών για την κατάταξη των χωρών : τη μητρική θνητότητα, τις δυσμενείς επιπτώσεις της ιατρικής θεραπείας και τις διαταραχές σε νεογνά.
Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Παγκόσμια Κατάσταση Ασφάλειας Ασθενών», που ανατέθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση «Patient Safety Watch», είναι όλες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν, πάντως, ότι, χωρίς να υπάρξει περισσότερη διεθνή συνεργασία και λεπτομερή αναφορά δεδομένων, οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών θα καθυστερήσουν ή θα είναι ανεπαρκείς, διακινδυνεύοντας πολλές ανθρώπινες ζωές. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία έχουν την υψηλότερη διαθεσιμότητα δεδομένων για την ασφάλεια των ασθενών.
Για τις βρετανικές υγειονομικές αρχές, τα αποτελέσματα της έκθεσης ήταν ένα «γερό χαστούκι» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) καθώς η γηραιά αλβιώνα κατατάσσεται στην 21η θέση της λίστας. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λόρδος Άρα Ντάρζι, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Καινοτομίας Υγείας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης πως «για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των ασθενών, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς να καταγράφουμε τα απαραίτητα δεδομένα».
«Η έκθεσή μας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού παγκόσμιου πλαισίου για τη συλλογή περιεκτικών δεδομένων για την ασφάλεια των ασθενών, την αντιμετώπιση των υπαρχόντων κενών δεδομένων και την εφαρμογή σημαντικών δεικτών…«Η συνεργασία είναι το κλειδί για την πρόοδο και είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε μαζί για να βελτιώσουμε την ασφάλεια των ασθενών», επισημαίνει ο Βρετανός επιστήμονας.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, υπό καθεστώς ανωνυμία, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ασφάλεια των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας και οποιοσδήποτε θάνατος προκαλείται από αδυναμίες σε αυτόν τον τομέα είναι απαράδεκτος».