Από σήμερα και για πέντε ημέρες, εκατοντάδες βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων θα ξιφουλκήσουν και θα λάβουν θέση απέναντι στα νέα μέτρα που ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός. Το αποκορύφωμα αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τις τελικές αγορεύσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.
Τι παίρνει και τι δίνει
«Κόκκινο πανί» στη διάρκεια της συζήτησης θα αποτελέσει η αύξηση των φόρων σε σχέση με φέτος κατά 1,6 δισ. ευρώ (+3,4% έναντι του 2023).
Εξ αυτών 500 εκατομμύρια προβλέπεται να προέλθουν αυξηθούν οι φόροι εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων –παρά την αύξηση του αφορολογήτου σε οικογένεις με παιδιά- κυρίως από τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών, την αύξηση της απασχόλησης (+1,4% το 2023 και +0,9% το 2024), την αύξηση των μισθών (νέος κατώτατος, ξεπάγωμα τριετιών) αλλά και των προβλέψεων για μεγαλύτερη Ανάπτυξη (2,4% το 2023 και 2,9% το 2024).
Επιπλέον κατά 1,2 δισ. ευρώ (ή σε ποσοστό 4,4%) προβλέπεται να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ, λόγω της Ανάπτυξης, της ακρίβειας αλλά και των μέτρων περιστολής της φοροδιαφυγής (στα καύσιμα, συναλλαγές με μετρητά, δηλώσεις myDATA, ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής κλπ).
Ωστόσο μείωση κατά 52 εκατ. ευρώ θα δουν στον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων (από τα 2,539 δισ. στα 2,487 δισ. ευρώ), αν και το μέτρο της έκπτωσης 10% σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους «κοστολογείται» στο μισό (26 εκατ. ευρώ ετησίως).
Από την άλλη, το κράτος θα δαπανήσει 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα από φέτος, εκ των οποίων τα 700 εκατομμύρια για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (+4,9%) λόγω αυξήσεων με το νέο μισθολόγιο, αλλά και 900 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για συντάξεις ( 33 δισεκατομμύρια συνολικά ή +2,8% έναντι του 2023).
Συνολικά για το 2024 ενσωματώνονται περί 2,661 δισ. ευρώ για νέα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών που δεν προβλέπονταν πέρυσι στον προϋπολογισμό του 2023 (καθώς τότε κυριαρχούσαν κυρίως δαπάνες για κάλυψη της ενεργειακής κρίσης). Τα μέτρα αυτά αναλύονται ως εξής: