Πολιτική

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Τον Ιανουάριο ο νόμος – Το πτυχίο θα παρέχει πλήρη επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα

Ιδιαίτερα αυστηρό θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων που προανήγγειλε η κυβέρνηση, η έναρξη λειτουργίας των οποίων προσδιορίζεται για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Το σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και χαρακτηρίζεται «ιστορικό» από την κυβέρνηση, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές και να γίνει νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2024, όπως έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσιεύει στο Facebook.

Κάνοντας λόγο για «μεγάλο και ιστορικό βήμα», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «εκπαιδευτική ανορθογραφία» που διορθώνεται. Με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα λειτουργούν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, θα δίνεται η δυνατότητα «να σπουδάσουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους πολλοί από τους 40.000 νέους και νέες μας που σήμερα αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό, με μεγάλο κόστος για τις οικογένειές τους. Αλλά και να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές να έρθουν στην Ελλάδα για τις σπουδές τους, όπως και Έλληνες που διδάσκουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν επιτέλους στην πατρίδα!».

Η λειτουργία των ιδρυμάτων, αναμένεται «στην έναρξη της περιόδου 2025/2026, δηλαδή τον Σεπτέμβριο 2025 και σε κάθε περίπτωση εντός της τετραετίας που η κυβέρνηση θα διανύσει», είπε ο κ. Πιερρακάκης και υποσχέθηκε «να δει την προοπτική να δηλώνεται στην φορολογική δήλωση το φοιτητικό επίδομα».

Καλημέρα σε όλες και όλους και Χρόνια Πολλά!

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα, και τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, December 24, 2023

«Πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «το πτυχίο των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αποκλειστικά ως παραρτήματα ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προσφέρει πλήρη Ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα, ισοδύναμα με αυτά του “μητρικού” πανεπιστημίου του εξωτερικού».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα των ιδρυμάτων. «Ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα κριτήρια ίδρυσης ενός παραρτήματος ξένου ιδρύματος σε μια χώρα τοποθετούνται μόνο από την ανεξάρτητη αρχή εκπαίδευσης της χώρας που εδρεύει το «μητρικό» ΑΕΙ, στη δική μας περίπτωση στα κριτήρια αυτά θα έχει λόγο ισχυρό η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), μια πλήρως ανεξάρτητη αρχή, ακριβώς για να διασφαλίσουμε από την αρχή την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε αυτές τις συνεργασίες», είπε, προσθέτοντας ότι το πλαίσιο θα είναι το αυστηρότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Το σχέδιο νόμου δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα 33 αναγνωρισμένα κολέγια με χιλιάδες σπουδαστές που λειτουργούν σήμερα. Ωστόσο, τα κολέγια θα μπορούν «να ιδρύσουν, σε συνεργασία με ξένα αναγνωρισμένα ιδρύματα ένα Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, όπως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, δηλαδή ικανοποιώντας τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: να τηρούν το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας του νόμου και να είναι Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Δημοφιλέστερα

To Top