Ελλάδα

Τι αλλάζει με την τροπολογία για τους εργαζόμενους μετανάστες και τους εργοδότες

Η διάταξη του νέου Ασφαλιστικού για τις άδειες παραμονής των μεταναστών που έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και καταψηφίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στοχεύει να βάλει σε τάξη όσους βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, προφανώς «εγκλωβισμένοι» για διαφορετικούς λόγους. Αλλωστε πραγματικός μαγνήτης είναι η Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι η Ελλάδα.

Η φιλοσοφία-κλειδί της διάταξης που κατ’ εκτιμήσεις αφορά περίπου 30.000 αλλοδαπούς είναι να τους δώσει την ευκαιρία να ενταχθούν στον «ενάρετο κύκλο» της οικονομίας κλείνοντας την πόρτα στους νέους μετανάστες μετά την 30ή Νοεμβρίου 2023. Η διαφορά της εν λόγω ρύθμισης σε σχέση με τις προηγούμενες προϋποθέτει την εργασία του υποψήφιου δικαιούχου άδειας διαμονής.

Μέχρι σήμερα οι εργάτες γης αλλά και άλλες ειδικότητες προτιμούσαν να φύγουν από τη χώρα μας με προορισμό την Ιταλία ή την Ισπανία όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν χαρτιά σε αλλοδαπούς εργάτες γης πολύ πιο εύκολα, την ώρα που στην Ελλάδα η απόκτηση άδειας διαμονής και ιθαγένειας απαιτεί επτά χρόνια… φαγούρας. Η αντίστοιχη περίοδος αναμονής στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι περίπου τρία χρόνια.


metanastes_gi

Οι προϋποθέσεις

Οι ευοίωνες εξελίξεις στην οικονομία μετά τη δεκαετή κρίση και η μείωση της ανεργίας αυξάνουν την πίεση για εργατικό δυναμικό χαμηλής και μέσης εκπαίδευσης από τρίτες χώρες, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι αλβανικής καταγωγής έχουν ήδη φύγει για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τους ελαιοκαλλιεργητές, φέτος η συγκομιδή της ελιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού έλειπαν 15.000-16.000 εργάτες, ενώ συνολικά η έλλειψη 70.000 εργατών γης αποτελεί νάρκη για την ελληνική γεωργία.

Πρακτικά η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, με τέσσερις προϋποθέσεις για τους αιτούντες:

-να διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,

-να διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου του 2023,

Δημοφιλέστερα

To Top