Tα fake news είναι ο «υπ’ αριθμόν 1» παγκόσμιος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προκύπτει από τα πορίσματα έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γράφει το πρακτορείο «Βloomberg».
Οι ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που αφορούν την αιφνίδια άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, απειλούν να «αλλοιώσουν» τη δημοκρατία και να πολώσουν την κοινωνία, ενώ αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης «Global Risks Report» του 2024, που δημοσιεύθηκε ενόψει της ετήσιας συνάντησης των CEOs και των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός της Ελβετίας.
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που διεξήχθη με την συμμετοχή σχεδόν 1.500 ειδικών, επικεφαλής του κλάδου της οικονομίας και υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι, η παραπληροφόρηση θα αποτελέσει τη σοβαρότερη απειλή για την επόμενη διετία, ενώ επισημαίνεται ότι η ανεξέλεγκτη πρόοδος της τεχνολογίας, δημιουργεί νέα προβλήματα ή επιδεινώνει τα υπάρχοντα.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την έκρηξη στα chatbot τεχνητής νοημοσύνης όπως το «ChatGPT», καθώς σηματοδοτεί τη δημιουργία εξελιγμένου συνθετικού περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες ανθρώπων και δεν θα περιορίζεται πλέον σε άτομα με εξειδικευμένες δεξιότητες.
Στην «ατζέντα» του Νταβός, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το πιο φλέγον θέμα στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας με τους επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της «OpenAI Sam Altman», ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, και στελέχη της βιομηχανίας AI, όπως ο κορυφαίος επιστήμονας AI της Meta, Γιαν ΛεΚαν.
Η παραπληροφόρηση που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως κίνδυνος, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ινδονησία, η Ινδία, το Μεξικό και το Πακιστάν, πρόκειται να κατευθυνθούν προς τις κάλπες το επόμενο έτος, τονίζεται στην Έκθεση.
«Οι κοινωνίες θα μπορούσαν να πολωθούν περισσότερο» καθώς οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επαληθεύσουν τα γεγονότα», διατείνεται η Καρολίνα Κλιντ, ηγέτις διαχείρισης κινδύνου στη «Marsh», η μητρική της οποίας (Marsh McLennan) συνέταξε την έκθεση με το ελβετικό ινστιτούτο «Zurich Insurance Group».
Στην έκθεσή του για τους παγκόσμιους κινδύνους, ο Οργανισμός αναφέρει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών κινδύνων, τονίζοντας ότι αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές στο μέλλον. Μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε ορίζοντα δέκα ετών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρήθηκαν ως η «Νο. 1» απειλή, ακολουθούμενα από άλλους τέσσερις περιβαλλοντικούς κινδύνους: κρίσιμες αλλαγές στα επίγεια συστήματα, απώλεια βιοποικιλότητας, κατάρρευση του οικοσυστήματος και ελλείψεις φυσικών πόρων.
Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ