Πολιτική

Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων για την επιστολική ψήφο

Έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας να εξαντλήσουμε μια σειρά εργαλείων για να άρουμε εμπόδια για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

«Είναι ευκαιρία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα εγχείρημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και απάντησε σε όσους προειδοποιούν ότι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου απομακρύνει τον πολίτη από πολιτική δράση: «Σκεφτείτε. Εργαζόμενοι την Κυριακή των εκλογών. Τα εστιατόρια ανοιχτά την Κυριακή των εκλογών, τα νοσοκομεία εφημερεύουν την Κυριακή των εκλογών. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγάλη δυσκολία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα έπρεπε να φύγει ο γιατρός την ώρα της εφημερίας να πάει ψηφίσει και να γυρίσει πίσω», είπε ο κ. Λιβάνιος και κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν πως «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν πάνε να ψηφίσουν και για οικονομικούς λόγους, και για λόγους χρόνου, και για λόγους δυσκολίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε και στην κριτική για την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφορών, στη διακίνηση των ψηφοδελτίων. «’Αμα πηγαίναμε σε δημόσια εταιρεία που και τα ΕΛΤΑ, πλέον, δεν είναι δημόσια με την κλασσική έννοια, θα έλεγαν ότι το κράτος, η κυβέρνηση θα ελέγχει τις ψήφους. Θα χρησιμοποιούνταν ακριβώς το αντίθετο επιχείρημα», σχολίασε.

Πόσο όμως θα κοστίσει στους εκλογείς η επιστολική ψήφος; «Ρητά. Όπου μπορεί και είναι εφικτό, σίγουρα εντός Ελλάδας, πιθανότατα και για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, δεν θα πληρώσει τίποτε ο εκλογέας. Εάν δεν είναι δυνατόν από τη χώρα που βρίσκεται να πληρωθεί το τέλος, για λογαριασμό του, από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πάρει ένα σημαντικό ποσό ανάλογο της αποστολής που κόστισε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Γ. Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Ανεπίτρεπτο να επέρχονται θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας μέσα σε εκλογική χρονιά

«Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές δήλωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου εξελίσσεται η συζήτησή του. Η βουλευτής όμως, διατύπωσε επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων για τα εξής ζητήματα, όπως ακολούθως:

– Δεν τηρήθηκε ο “κώδικας καλής πρακτικής”, της επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συστήνει στα κράτη μέλη να μη προβαίνουν σε θεμελιώδεις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας τον τελευταίο χρόνο, πριν τις εκλογές.

– Για την κατανομή των εδρών, αλλάζει το εκλογικό μέτρο και προσμετράται μόνο ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων, των συνδυασμών που υπερβαίνουν το 3%. «Αφού ο παρονομαστής παραμένει σταθερός, 21 έδρες, στοχεύετε στο να λάβετε περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

– Για τους εκλογείς εντός επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την επιστολική ψήφο, για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού με προϋποθέσεις ευάλωτων, όπως για παράδειγμα οι ανάπηροι, χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι. Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να προσδιοριστούν όμως επακριβώς, με την τήρηση αυστηρών κριτηρίων.

– Υπάρχουν αμφιβολίες για την χρήση των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στην διοικητική και πολιτική ηγεσία ενώ ανακύπτουν και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στα κόμματα.

Δημοφιλέστερα

To Top