Οικονομία

Πώς ένας στους τρεις φορολογούμενους… κέρδισε την εφορία

Έσπασαν το φράγμα των 100.000 οι προσφυγές που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Φορολογικών Διαφορών της ΑΑΔΕ, από το 2013 μέχρι και τα τέλη του 2023. Και επ’ αυτών εκδικάστηκαν και εκδόθηκαν 83.855 αποφάσεις (κατά μέσον όρο 7.500 προσφυγές ετησίως), εκ των οποίων η 1 στις 4 δικαιώνει τελικά τους φορολογουμένους, στις ενστάσεις και απαιτήσεις τους έναντι της Εφορίας.

Η εικόνα αυτή μάλιστα έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Κατά το 2023 -και κόντρα στη γενική πεποίθηση πως «κανείς δε βγάζει άκρη με το δημόσιο»- μέσα σε λιγότερες από 120 ημέρες αφότου κατέθεσαν προσφυγή, ο 1 στους 3 φορολογούμενους πέτυχε να θεραπεύσει τις εις βάρος του αποφάσεις φορολογικών ή τελωνειακών υπηρεσιών που του επέβαλαν κυρώσεις ή πρόστιμα.

Και διαχρονικά όμως, το 60% από εκείνους που προσέφυγαν στην ΔΕΔ αλλά δεν δικαιώθηκε, δεν συνέχισαν τελικά στα δικαστήρια, αποσυμφορίζοντας έτσι και το έργο της Δικαιοσύνης από πάνω από 4.000 υποθέσεις τον χρόνο.

Σώζει κόσμο η ΔΕΔ

Σε σχέση με το κοντινό παρελθόν και την κοινή εμπειρία για τα φορολογικά θέματα στην Ελλάδα, αποδεικνύεται πως πλέον ο πολίτης έχει δυνατότητα να βρίσκει το δίκιο του, ακόμα και με μια απλή αίτηση προς την Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της ΑΑΔΕ, χωρίς να καταφεύγει πια σε δικαστικούς αγώνες, δικηγόρους ή «τερτίπια» άλλων εποχών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις προσφυγές φορολογουμένων στη ΔΕΔ, για τα «μπλεξίματα» που είχαν στις υποθέσεις τους με την εφορία.

Συγκεκριμένα, μέχρι και Νοέμβριο του 2023:

  1. εξετάστηκαν από την ΔΕΔ 5.963 υποθέσεις συνολικά
  2. επ’ αυτών, εκδόθηκαν 1.801 αποφάσεις (ποσοστό 30,2%) οι οποίες δικαιώνουν εν μέρει ή εν όλω τους φορολογουμένους, στις ενστάσεις και στα επιχειρήματα των φορολογουμένων κατά των αποφάσεων που είχαν εκδώσει άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  3. σε 3.856 περιπτώσεις η προσφυγή κρίθηκε αβάσιμη και απορρίφθηκ
  4. 33 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν πριν εξεταστούν οι προσφυγές τους.
  5. Σωρευτικά από το 2013 που πρωτοξεκίνησε (με μύρια προβλήματα αρχικά) ο θεσμός της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών με την εφορία, μέχρι και σήμερα έχουν εξεταστεί και κριθεί συνολικά 83.855 ενδικοφανείς προσφυγές φορολογουμένων. Εξ αυτών έχουν δικαιωθεί 20.408 φορολογούμενοι. Αρνητική απόφαση στα αιτήματά τους έλαβαν οι 44.755, ενώ 643 παραιτήθηκαν από τη διαδικασία και οι προσφυγές τους μπήκαν στο αρχείο χωρίς να εκδοθεί απόφαση.

Ποιοι κερδίζουν

Ο Θεσμός της προσφυγής στη ΔΕΔ έχει μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, αφού δίνει «ανάσα» πρωτίστως στους οικονομικά αδύναμους που, χωρίς αυτήν την «δωρεάν» διαδικασία, δεν θα είχαν τρόπο να εγείρουν δικαστικούς αγώνες απέναντι στο δημόσιο, για τις αποφάσεις και τις κυρώσεις που τους επιβάλλει. Μια τέτοια διαμάχη μάλιστα θα έφτανε ίσως μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού το δημόσιο δεν παραιτείται αν χάσει πρωτόδικα.

Επιπλέον, για όσους δικαιώνονται, οι αποφάσεις της ΔΕΔ αναρτώνται δημόσια στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην κατηγορία «Ενδικοφανείς Προσφυγές»), γίνονται αυτομάτως δεκτές από χωρίς δυνατότητα προσβολής από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και «σώζουν» έτσι αντίστοιχα από άδικη ταλαιπωρία και χιλιάδες άλλους φορολογουμένους, για ανάλογες υποθέσεις που ανακύπτουν καθημερινά, συμβάλλοντας στην …αυτοσυμμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ενισχύοντας την “χρηστή διοίκηση” στη χώρα μας.

Ποιοι χάνουν

Είναι προφανές πάντως ότι, από όσους δοκιμάζουν την «δωρεάν» διοικητική οδό, δεν έχουν πάντα όλοι δίκαιο όταν ζητούν να μην τους επιβληθούν κυρώσεις για παραβάσεις ή παραλείψεις στις οποίες διαπιστώθηκε πως έχουν υποπέσει.

Δημοφιλέστερα

To Top