Ελλάδα

Ο οδικός χάρτης για την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης – Οι τέσσερις άξονες που παρουσίασε ο Φλωρίδης στο υπουργικό συμβούλιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας.

Ο Χάρτης περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν και την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Στόχος είναι, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, να συντομεύσει ο χρόνος τελεσίδικης απόφασης που σήμερα είναι 1.400 μέρες (περίπου τέσσερα χρόνια), να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι.

Μεταξύ άλλων ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού, αστικές και ποινικές.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών χωρίζεται στα δύο και αυξάνεται αισθητά η αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Πειραιά -σε νησιά του Αργοσαρωνικού. Ακόμη, συγχωνεύονται Πρωτοδικεία, και παραμένουν τα Εφετεία στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές.

Ακόμη επανασχεδιάζονται ορθολογικά οι δικαστικοί σχηματισμοί. Ο Χάρτης προβλέπει ότι στην περιφερειακή ενότητα (τους πρώην νομούς) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.

Τέλος, με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων των δικαστηρίων επικεντρώνονται στα δικαστικά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

Απώτερος σκοπός τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του υφυπουργού Δικαιοσύνης είναι με τα νέα νομοσχέδια που επεξεργάζονται, αλλά και με αυτά που είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, να επέλθει επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και ειδικότερα στον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων. Και αυτό γιατί οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα αρνησιδικίας. Στην καλύτερη περίπτωση, για την έκδοση τελεσίδικης ποινικής ή πολιτικής υπόθεσης απαιτούνται 1.400 ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή στην Αυστρία απαιτούνται μόλις 397 ημέρες!

Η χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατατάσσεται στην 146η θέση διεθνώς στον δείκτη ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς είναι τεράστιος ο αριθμός των ανεξέλεγκτων οίκοθεν αναβολών (αναβολές που δίνουν οι ίδιοι οι δικαστές και δεν τις ζητούν οι διάδικοι), που φτάνουν ανάλογα με την υπόθεση από 45 έως 70, με χρόνο έκδοσης των αποφάσεων τουλάχιστον τα 18 έτη.

Δημοφιλέστερα

To Top