Πολιτική

Αγροτικές κινητοποιήσεις και πανεπιστήμια προβληματίζουν την κυβέρνηση – Παρεμβάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης

Μπορεί η υπόθεση του γάμου ομοφύλων και του συνακόλουθου δικαιώματος στην τεκνοθεσία να έχει μονοπωλήσει εσχάτως την πολιτική επικαιρότητα, η κυβέρνηση, όμως, είναι αντιμέτωπη με ανοιχτά μέτωπα σε μια σειρά τομέων. Και αυτό γιατί διαμορφώνεται ένα διττό σκηνικό έντασης, τόσο στις τάξεις των αγροτών, όσο και στα πανεπιστήμια, με φόντο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ που εκφράζει με καταλήψεις σε πολλές σχολές και φορτισμένες γενικές συνελεύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προετοιμάζει παρεμβάσεις αποκλιμάκωσης, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ο δρόμος θα είναι ανηφορικός.

Αρχής γενομένης από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γεωργοί και κτηνοτρόφοι είναι «στα κάγκελα», όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της απότομης περιστολής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ. Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία έρχονται να επιτείνουν τις δυσκολίες, καθώς πολλοί εκ των πληγέντων δεν έχουν παραγωγή, ενώ καταγγέλλουν και σημαντικές καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις αποζημιώσεων. Επίσης, καταγγέλλονται σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου η διοίκηση ξηλώθηκε προ ημερών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Κάπως έτσι, οι φετινές κινητοποιήσεις διαφαίνονται πιο δυναμικές σε σύγκριση με προηγούμενα έτη που είχαν κινηθεί σε «ρηχά» νερά.

Οι εικόνες με αγρότες να συγκρούονται με τα ΜΑΤ δεν ήταν ευχάριστες για την κυβέρνηση, όσο και αν επισημαίνεται ότι υπάρχει και πολιτικός δάκτυλος, με δεδομένες τις σχέσεις αρκετών αγροτοσυνδικαλιστών με το ΚΚΕ. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση έσπευσε χθες δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη να τείνει χείρα φιλίας προς τους διαμαρτυρόμενους, εμφανιζόμενη ανοιχτή σε διάλογο, αλλά και για πιο δυναμική στάση στην Ευρώπη. «Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα», υπογράμμισε χθες σε παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποιο ραντεβού τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Ο κ. Αυγενάκης χθες είδε, πάντως, εκπροσώπους των κτηνοτρόφων σε καλό κλίμα και εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο εκτόνωσης τις επόμενες μέρες.

Εξεταστική εξ αποστάσεως

Από την άλλη, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα ζήτημα που την έχει απασχολήσει από την αρχή της θητείας της, ήτοι την έξαρση της βίας εντός των Πανεπιστημίων. Ήδη, το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων έχει βάλει «στα καρφιά» φοιτητικές παρατάξεις από το αριστερό φάσμα, ενώ το ενισχυμένο αποτύπωμα της ΚΝΕ στους φοιτητικούς συλλόγους ηλεκτρίζει περισσότερο την ατμόσφαιρα. Αρκετοί φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική τους λόγω των καταλήψεων, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και οι καταγγελίες, φοιτητών της ΔΑΠ αλλά και μη, για βία που ασκήθηκε εις βάρος τους σε γενικές συνελεύσεις από κρανοφόρους και εξωπανεπιστημιακούς.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι είναι στο χέρι των πρυτάνεων να καλούν την αστυνομία και επικαλούνται την πρόσφατη παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του ΕΜΠ. Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας επεχείρησε χθες μια…πρακτική ρελάνς, καλώντας τους πρυτάνεις να διοργανώσουν την εξεταστική με ηλεκτρονικά μέσα. Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η εκτίμηση στα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου είναι ότι η ηλεκτρονική μέθοδος θα διευκολύνει αρκετά πανεπιστήμια, πλην όμως όχι όλα. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό ισχύει και για αρκετά μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλέστερα

To Top