Ελλάδα

«Αιώνιοι» οι μισοί φοιτητές ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Στην τελική ευθεία έχει μπει η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, που στο μεγαλύτερο μέρος του αποσκοπεί στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ συμπεριλαμβάνει και τα κριτήρια για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο φοιτητές στα ελληνικά ΑΕΙ ανήκει στην κατηγορία των «αιώνιων», ενώ οι νόμοι για την απαλλαγή των πανεπιστημίων από τους ανθρώπους που διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα ακόμα και έπειτα από 15-20 χρόνια από την εισαγωγή τους δεν εφαρμόζονται.

Το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα μετά την εμφάνιση του γνωστού μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά σε συνέλευση της Νομικής Αθηνών, όπως είχε το δικαίωμα, μια και εισήχθη το 2008 χωρίς εξετάσεις, μετά την επιτυχία της Εθνικής Εφήβων που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 που διεξήχθη στον Πύργο.

Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος ψήφισε υπέρ τού να γίνει κατάληψη στη Νομική ως αντίδραση για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, δεν είχε εμφανιστεί καν στη σχολή του τα χρόνια όπου έκανε καριέρα ως επαγγελματίας μπασκετμπολίστας.

Το τελευταίο διάστημα το όνομά του ακούγεται στον ΣΥΡΙΖΑ για διάφορες θέσεις -από εκείνη του δημάρχου Αθηναίων, όπου κόπηκε έπειτα από ψηφοφορία, έως την ευρωλίστα, για την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι θα κάνει ανοικτές προκριματικές εκλογές- καθιστώντας και πάλι απαγορευτική τη φοίτησή του.


papas_nomiki

Η εμφάνιση του γνωστού μπασκετμπολίστα και παραλίγο υποψήφιου δημάρχου της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στη συνέλευση της Νομικής για την κατάληψη. Ο ίδιος εισήχθη στη σχολή το 2008 χωρίς εξετάσεις, εξαργυρώνοντας το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εθνικής Εφήβων, αλλά έκτοτε προτίμησε να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του ως επαγγελματίας αθλητής και όχι ως φοιτητής

Ασφαλώς, η περίπτωση Παππά, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας δημοφιλής πρώην αθλητής, δεν είναι μοναδική, ούτε όλοι εκείνοι που ανήκουν στη μεγάλη ομάδα των «αιωνίων» φοιτητών αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πανεπιστημίων, κατά την τελευταία απογραφή του 2022, σε σύνολο 704.047 εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών, οι 324.461 ή το 46,09% είναι όσοι έχουν ξεπεράσει το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών.

Στον τελευταίο νόμο του 2022 στον οποίο προβλέπεται ότι ο ανώτατος χρόνος σπουδών είναι ν+2 ή ν+3, ανάλογα με τον χρόνο κάθε σχολής, όπου «ν» ο κανονικός χρόνος, η διαγραφή των εκατοντάδων χιλιάδων «αιωνίων» θα αρχίσει από το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028.

Η «πρωτιά», όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ανήκει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ποσοστό «αιώνιων» φοιτητών 58,21%, όπου στους 100.963 εγγεγραμμένους φοιτητές οι ενεργοί είναι 42.192, ενώ οι «αιώνιοι» 58.771.

Δημοφιλέστερα

To Top