Οικονομία

Ηχηρό μήνυμα του νέου γγ του ΙΜΟ: Παράδειγμα η Ελλάδα στη Ναυτιλία για το πως εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ακολούθησε, απόψε 7-2-2024, εκδήλωση προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι ο νέος γ.γ. του ΙΜΟ επέλεξε την Ελλάδα για να κάνει την πρώτη του διεθνή παρουσία-αποστολή. Ξεκίνησε τη θητεία από τη χώρα που ελέγχει τo 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου με βάση τη χωρητικότητα και το 60% του Ευρωπαϊκού στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην υδάτινη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός τόνισε τη στενή και παραγωγική συνεργασία του Υπουργείου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Επισήμανε την άμεση και αποτελεσματική σύμπλευση στους κοινούς στόχους της αναβάθμισης του τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης –ονομάζοντας, μάλιστα, το 2024 «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης» – της επιτάχυνσης του εκσυγχρονισμού του νηολογίου, της ισορροπημένης και ορθολογικής μετάβασης σε μια ανταγωνιστική και πιο πράσινη ναυτιλία, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, απευθυνόμενη στον Γ.Γ. του ΙΜΟ, καθώς και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην εθνική, αλλά και διεθνή ηγεσία της ναυτιλίας των Ελλήνων. Στην έναρξη της ομιλίας της Προέδρου προβλήθηκαν στοιχεία της ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας, ως της ποντοπόρου και πρωτοπόρου ναυτιλίας του κόσμου.

Για τον γγ του ΙΜΟ ανέφερε:

«Αναγνωρίζουμε τη δύναμη της εμπειρίας και της ηγεσίας, που τις κρίσεις τις μετατρέπει σε ευκαιρίες. Και έναν τέτοιο ηγέτη καλωσορίζουμε σήμερα, τον Arsenio Dominguez.

Μια προσωπικότητα της ναυτιλίας, από ένα έθνος ναυτικό και από τα σπλάχνα του ΙΜΟ, με μακρά εμπειρία σε διάφορες θέσεις του οργανισμού. Κατανοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου μας και προασπίζει τα θεμιτά συμφέροντα της ναυτιλίας διεθνώς» και προσέθεσε:

«Είναι γεγονός πως ο ΙΜΟ έχει πολυσύνθετο ρόλο. Να εξισορροπεί τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις των διαφορετικών τομέων της ναυτιλίας και όλων των εθνικών μελών του, πετυχαίνοντας επωφελείς λύσεις για το σύνολο του κλάδου. Για αυτό και η Ελλάδα και η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, ήταν ανέκαθεν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του οργανισμού, ασπαζόμενοι έμπρακτα τη λογική πως «η διεθνής φωνή δίνει διεθνείς λύσεις».

Στη συνέχεια σχολίασε: «Μαζί, λοιπόν, προχωράμε στη ναυτιλία του μέλλοντος. Το έχουμε αποδείξει ιστορικά ότι βάζουμε πλάτη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Με υπομονή, σκληρή δουλειά, όραμα και αποτελεσματικότητα, αλλά πάνω από όλα αγάπη για τη θάλασσα. Η ναυτιλία των Ελλήνων, με την ιστορία της και με το στόλο των 5.500 πλοίων έχει υψηλή τεχνογνωσία να προσφέρει. Να συμβάλει στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Να συμβάλει σε μία βιώσιμη παγκόσμια ναυτιλία».

Στο σημείο αυτό μίλησε για τη στάση και επιρροή των κυβερνήσεων διεθνώς:

«Θα πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί ότι ο ΙΜΟ περιορίζεται στο θαλάσσιο σκέλος και νομοθετεί μόνο για τα πλοία. Συνεπώς, η στάση και η επιρροή των κυβερνήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ολιστική επίλυση των προκλήσεων. Άρα, απαιτείται κοινή, στοχευμένη, ξεκάθαρη τοποθέτηση του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα κρίσιμα θέματά του.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών, η ανάδειξη και η προσέλκυση του ανθρώπινου κεφαλαίου ως μοχλού εξέλιξης της ναυτιλίας και πάνω από όλα η ασφάλεια, τόσο των ανθρώπων, όσο και των πλοίων, αποτελούν το επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής ατζέντας.

Μπορεί να πλέουμε στα σύγχρονα αχαρτογράφητα νερά, αλλά ξέρουμε πολύ καλά που θέλουμε να πάμε. Έχουμε σαφείς, μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους και δεν ξεχνάμε από που ερχόμαστε, τις βάσεις, τις αρχές, τις πάγιες θέσεις μας».

Δημοφιλέστερα

To Top