Ελλάδα

Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης κυριάρχησαν στη συνέλευση των διοικητικών δικαστών

Τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα όσο και ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ιωάννης Συμεωνίδης, κατά την γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), έθεσαν «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» στο μείζον θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Αντίθετα ο πρόεδρος της ΕΔΔ Παναγιώτης Δανιάς ανέφερε ότι το θέμα των καθυστερήσεων δεν αφορά πλέον τους Διοικητικούς Δικαστές και μάλιστα τόνισε ότι είναι πλέον σε θέση να αναλάβουν την μεταφορά υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να επιταχυνθεί συνολικά η απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Ο γενικός γραμματέας υπ. Δικαιοσύνης

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής αναφέρθηκε στο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στα Διοικητικά Δικαστήρια τα οποία λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια και επισήμανε ότι πάνω από 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για επισκευές, ενώ το δικαστικό μέγαρο του Πειραιά θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2026.

Αναφερόμενος στα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων, είπε ότι από τους 9.500 δικαστικούς υπαλλήλους έχουν μείνει 6.000 και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαστηρίων, ενώ στην επίλυση του προβλήματος θα συμβάλει μέσα σε σύντομο χρόνο και η Δικαστική Αστυνομία.

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε ότι οι δικαστές θα απαλλαχθούν από το βάρος της διοίκησης, συντήρησης και επισκευής των δικαστικών κτιρίων, καθώς μετά από διαγωνισμό θα προσληφθούν στα δικαστήρια μάνατζερ.


areiospagos

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Η κυρία Κλάπα, κατά τον χαιρετισμό της, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: «Οι δικαστές όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, διαθέτουν τα ισχυρά συνταγματικώς κατοχυρωμένα εχέγγυα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την έννοια του κράτους δικαίου και αποτελούν εγγύηση για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι οι Έλληνες δικαστές απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο ανεξαρτησίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει όμως να συγχέεται η ανεξαρτησία της στη δικαστική μας κρίση με το ανεξέλεγκτο των ενεργειών και των παραλείψεων μας».

Στην συνέχεια η κυρία Κλάπα αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα κατάσσεται στην 47η θέση μεταξύ των 142 χωρών παγκοσμίως και στην 29η θέση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έκθεση World Justice Project) από πλευράς προβλημάτων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «γίνεται σαφές ότι για την αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου δεν εξετάζεται μόνο η ταχύτητα ή η παραγωγικότητα των δικαστηρίων, αλλά και η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων».

Δημοφιλέστερα

To Top