Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μητσοτάκη – αγροτών: Ποιοι θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων. Από την εξέλιξη του διαλόγου θα κριθεί άλλωστε το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων και μπλόκων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι εκ μέρους της κυβέρνησης στις αυριανές συνομιλίες με τους αγρότες θα είναι επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Θεοδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος και από το Μαξίμου οι Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης, Παύλος Μαρινάκης και ο κ. Λυκουρεντζος από τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβούν 15 αγρότες. Η αντιπροσωπεία τους θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.

Πιο συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Οι αγρότες ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό έχουν κάνει γνωστά τα αιτήματά τους όπως αυτά αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης, στη Νίκαια. Τα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Μεταξύ άλλων τα αιτήματα είναι:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Αισιοδοξία Αυγενάκη για την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη είπε πως «η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με την συνέχιση του διαλόγου προσδοκούμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Βεβαίως θα τα καταφέρουμε». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «η ΝΔ είναι η μεγάλη λαϊκή παράταξη με πολλά έρεισμα τους αγρότες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλάι κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και μελισσουργό».

Δημοφιλέστερα

To Top