Πολιτική

Ανδρουλάκης: Προτείνει σκανδιναβικό μοντέλο για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Καταψηφίζει το νομοσχέδιο

Την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την καταψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας πριν από λίγο σε εκδήλωση του Ινστιτούτου InSocial του κόμματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξέφρασε τη διαφωνία του με το «κυπριακό» μοντέλο που κατά την άποψή του υιοθετεί η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι αυτό που εφαρμόζεται στις σκανδιναβικές χώρες λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις.

Εκεί – όπως πρόσθεσε- είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής για δημόσια και άλλα, εξασφαλίζει την ενίσχυση της αποκέντρωσης και την αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών.

Για τις ρυθμίσεις ειδικότερα που συμπεριλαμβάνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι είναι στον αντίποδα των «δικών μας διαχρονικά και δημόσια διατυπωμένων θέσεων για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και όχι παραρτημάτων.

Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης ψέγοντας την κυβέρνηση για το λίγο χρόνο που αφήνει στη διαβούλευση, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θέσεις και τις προτάσεις του και «αν η κυβέρνηση επιλέξει, έστω και καθυστερημένα να ανοίξει μια συλλογική συζήτηση για τη διαμόρφωση και όχι την υφαρπαγή συναινέσεων, ένας είναι ο δρόμος το Σύνταγμα».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το δρόμο της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έδειξαν με ομιλίες τους οι συνταγματολόγοι, Κώστας Μποτόπουλος και Ξενοφών Κοντιάδης, ενώ ο Νίκος Αλιβιζάτος τάχθηκε υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να σταθεί μπροστά, υπέρ της μεταρρύθμισης «χωρίς κόμπλεξ».

Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ότι το ΠΑΣΟΚ «ανοίγει το διάλογο, δεν πετάει την μπάλα στην εξέδρα» κι «ότι ζητάει , δεν ζητιανεύει τη συναίνεση για τα μείζονα εθνικά θέματα, όπως της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας». Τάχθηκε υπέρ των ισχυρών δημόσιων πανεπιστημίων, επέκρινε την κυβέρνηση για το πως αντιμετωπίζει τη διάθεση συναίνεσης από τα άλλα κόμματα, διαχώρισε τη θέση του από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της στείρας άρνησης, αντιθέτως καταθέτει προτάσεις» και τόνισε ότι «λύση δεν είναι η ακινησία, που κάνει τη χώρα ευρωπαϊκή εξαίρεση- η χώρα πρέπει να πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κερδοσπικά , βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου».

Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες- συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης- δεν πιστεύουμε στις απαγορεύσεις. «Πιστεύουμε στις ισχυρές ρυθμίσεις. Θέλουμε κανόνες για την Παιδεία, για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Βάζουμε τη βάση ενός γόνιμου διαλόγου. Οι του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν μια ιδεολογική καθαρότητα. Έχουν κυβερνήσει όμως με ανεξέλεγκτα ιδιωτικά κολέγια . Είναι πολιτικός στρουθοκαμηλισμούς

Η εκδήλωση του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται με τις ομιλίες του Τομεάρχη Παιδείας, Στέφανου Παραστατίδη, του επικεφαλής του Ινστιτούτου, Νίκου Χριστοδουλάκη, άλλων στελεχών και επιστημόνων. Στο φινάλε θα καταθέσουν τις απόψεις τους και φοιτητές.

Η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη αναλυτικά:

Δημοφιλέστερα

To Top