Ένα σημαντικό διακρατικό deal στην ενέργεια που κλείδωσε, μία συμφωνία που στοχεύει στην αναβάθμιση της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου για να καταστεί βασική «αρτηρία» του εμπορίου και των μετακινήσεων στην Ευρώπη, αλλά και μία πρώτη «γνωριμία» μεταξύ ελληνικών εταιρειών πέριξ των κατασκευών, του real estate, της ενέργειας και των τραπεζών καθώς η Σερβία εισέρχεται σε έναν κατασκευαστικό «οργασμό» με προϋπολογισμό 19 δισ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα του ελληνοσερβικού επιχειρηματικού φόρουμ και των επαφών σε ανώτατο επίπεδο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι.
Τα πρώτα 1,7 δισ αφορούν τα έργα γύρω απ’ την προετοιμασία της EXPO 2027 τα οποία θα πρέπει να εκτελεστούν και ολοκληρωθούν ως το Δεκέμβριο του 2026. Όπως φαίνεται η επίσκεψη κλιμακίου υπουργών με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που συντονίστηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη και με τη συμμετοχή 35 εταιρειών, από διάφορους κλάδους, έστρωσε το έδαφος σε σημαντικές συνεργασίες.
Ο υφυπ. Εξωτερικών, υπεύθυνος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης κατά την έναρξη του Ελληνοσερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ
Το deal που κλείδωσε αφορά την ενεργειακή συνεργασία με τη Σερβία καθώς η τελευταία επιχειρεί να υπογραμμίσει την απόφαση της να συνεχίσει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για τον οποίο μίλησε αρκετές φορές ο Πρόεδρος της χώρας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο χθεσινό φόρουμ αλλά και στις δηλώσεις του μετά τη διευρυμένη διμερή κυβερνητική σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβερνητική αποστολή.
Στο πλαίσιο αυτό η Σερβία θα αγοράζει φυσικό αέριο απ’ την Ελλάδα και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το οποίο μέσω Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης θα διοχετεύεται στη χώρα μέσω των κάθετων αγωγών. Αντίστοιχα η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υποδομές αποθήκευσης αερίου της Σερβίας για την ενεργειακή της ασφάλεια.
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr